Mulasztásokkal vádolja a Molt az INA fb-tagja

Vágólapra másolva!
Az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök elleni per tárgyalásán az INA felügyelőbizottságának egyik horvát tagja azt állította, hogy a Mol mulasztásai miatt csökkent az INA piaci részesedése.
Vágólapra másolva!

A Mol mint stratégiai partner nem tett eleget abbéli kötelezettségének, hogy fejlessze a horvát nemzeti olajvállalat, az INA finomítóit, és felelős olyan mulasztásokért is, amelyek az INA piaci részesedésének csökkenését idézték elő - állította az INA felügyelőbizottságának egyik horvát tagja az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök elleni per pénteki tárgyalásán.

A horvát állam és a Mol által kötött részvényesi megállapodás 2009-es módosítása egyebek között előírta, hogy a magyar cég korszerűsítse a rijekai és a sisaki finomítót, de ezt elmulasztotta megtenni. A módosítás viszont nem tartalmazott büntetést arra az esetre, ha ilyen előfordulna - mondta Damir Vandjelic, akit már a Sanadert követő Jadranka Kosor kormánya delegált a felügyelőbizottságba.

Sanadert - aki a kérdéses időszakban volt miniszterelnök - azzal vádolják a perben, hogy 10 millió eurót fogadott el a Moltól, a magyar cég ezért cserébe azt várta tőle, hogy meghatározó szerephez juttassa az INA menedzsmentjében. A Mol határozottan cáfolja a gyanúsítást, illetve Sanader is ártatlanságát hangoztatja ebben az ügyben. Sanader ellen jelen pillanatban három bűnügyben folyik per Horvátországban.

Vandjelic szerint a módosított megállapodás nem tette lehetővé, hogy a felügyelőbizottság befolyást gyakoroljon a cég éves költségvetésére és befektetési tervére. A fejlesztések elmaradása volt az egyik oka annak, hogy az INA vesztett részesedéséből a térség - Bosznia, Szerbia, Albánia, Macedónia, Montenegró - piacán, az 32 százalékról 20-ra csökkent - jelentette ki a tisztségviselő.

Arra a kérdésre, hogy az elvesztett piacrészt mely cég töltötte be, Vandjelic azt válaszolta, hogy önállóan a Mol. Sanader ügyvédjének kérdésére, miszerint úgy véli-e, hogy a Mol azért vált-e az INA résztulajdonosává, hogy elsorvassza a horvát céget, Vandjelic azt válaszolta, hogy ilyen következtetést nem tud levonni. "Úgy gondolom, hogy az INA-ban résztulajdonos magyar fél a módosított részvényesi megállapodásnak megfelelően járt el, szakértőknek kellene megállapítaniuk, hogy ki felelős a kárért" - mondta.

A Vandjelicéihez hasonló állításokat tett a perben a múlt héten az igazgatótanács két horvát tagja, Ivan Kresic és Davor Mayer. Sanader ügyvédje, Cedo Prodanovic mindegyikük vallomásakor tiltakozott ezen állítások miatt. "A tanú azt állítja, hogy a Mol azért vett INA-részesedést, hogy tönkretegye (a céget)" - mondta.

A horvát bíróságon a múlt hónapban tett hivatalosan is vallomást az az üzletember, aki korábban többször is azt állította, hogy a Mol le akarta fizetni Ivo Sanader volt horvát kormányfőt.

Az INA egyébként tavaly 1,82 milliárd kuna, azaz mintegy 70 milliárd forint adózás utáni profitot ért el. Ez 90 százalékkal több az egy évvel korábbinál.