Közel látják az IMF-tárgyalást londoni elemzők

Vágólapra másolva!
Valószínűnek tartják londoni elemzők, hogy elkezdődhet a magyar kormány tárgyalása az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, mivel szerintük enyhült az Európai Bizottság álláspontja a jegybanktörvényről. Orbán Viktor és José Manuel Barroso találkozója után meredeken csökkent a magyar kockázati felár kedd este.
Vágólapra másolva!

Olli Rehn, az EU-bizottság gazdasági és pénzügyi alelnöke londoni elemzők értesülései szerint jelezte, hogy a magyar kormány által tett intézkedések után valószínűleg nem kerül az uniós bíróság elé a magyar jegybanktörvény ügye. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni kutatórészlegének igazgatója kommentárjában úgy vélekedett, hogy ez a fejlemény az EU álláspontjának enyhülésére utal.

Ash szerint továbbra is valószínű, hogy az igazságszolgáltatási reformról és az adatvédelemről szóló kötelezettségszegési eljárás végül az EU-bíróság elé kerül. Az elemző szerint azonban mivel a két kérdés inkább politikai, semmint gazdasági kihatású, ezért "kevésbé kritikus jelentőségűek" az új IMF/EU-finanszírozási megállapodásról szóló tárgyalások szempontjából.

Timothy Ash szerint jelentős fejlemény az Európai Bizottság álláspontjának enyhülése a jegybanktörvénnyel kapcsolatban, és az RBS immár valószínűnek tartja, hogy Brüsszel ezek után hozzájárul az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez. Az RBS londoni felzárkózó piaci közgazdásza szerint a brüsszeli bizottság hozzáállásának változása - a magyar kormány által tett engedmények mellett - valószínűleg összefüggésben van az euróövezeti periféria "folytatódó és mélyülő" válságával is, és azzal, hogy az uniónak "nincs sok kedve egy újabb potenciális válsághoz valamely EU-tagországban". Ash szerint ugyanakkor változatlanul valószínű az is, hogy a tárgyalások nehezek lesznek, és az IMF minden bizonnyal kemény feltételeket fog szabni, ami a magyar fél ellenállásába ütközhet.

Orbán Viktor és José Manuel Barroso találkozója után meredek csökkent a magyar kockázati felár, az úgynevezett CDS. A keddi késői jegyzésben 571 bázispont környékén mozgott az előző esti 600 bázispontos záróérték után. A magyar CDS-árfolyamok az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti rekordokon jártak. A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak az állami vagy vállalati adóst.