Nem tudta az EU, hogy kiszáll a Mol a Nabuccóból

2012.04.24. 16:22

Az Európai Bizottság illetékesei az újságból tudták meg, hogy a Mol otthagyja a Nabuccót - közölte a testület szóvivője egy nappal az után, hogy Orbán Viktor először beszélt a Mol kiszállásáról. Az EB-nek a Nabucco sem jelezte a Mol távozását.

Nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság sem a Nabucco gázvezeték kivitelezésére alakult konzorciumtól, sem a Moltól arra vonatkozóan, hogy a magyar gázipari társaság kivonulna a projektből. Ezt az európai uniós végrehajtó testület szóvivője közölte kedden Brüsszelben, a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva.

Elmondta, hogy egyelőre a bizottság illetékesei is csak a sajtóban olvasták azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Mol a kivonulás mellett döntött. A brüsszeli bizottság szóvivője arról is beszélt, hogy a projekt most fontos szakaszban tart, mert Azerbajdzsán hamarosan határoz arról, hogy saját gázkészletét ezen a vezetéken fogja-e értékesíteni.

Nem tudni, mekkora lesz a beruházás végösszege

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén, egy kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy tudomása szerint a Mol elhagyja a nemzetközi gázvezeték-beruházást. Hozzátette, hogy a Nabucco Magyarország számára fontos projekt, mert összefüggésben áll azzal a törekvéssel, hogy az ország megszüntesse egyoldalú függőségét az energiaellátás biztosításában. Arra is emlékeztetett, hogy a kivitelező konzorciumon belül - amelynek a Mol is tagja - már korábban is voltak változások.

A Mol hétfőn közölte, hogy a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind a gáz forrása bizonytalan. 2003 óta a projekt megvalósítási költségei folyamatosan növekednek, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mennyi lesz a végösszeg. "Ezeket az aggályainkat többször is jeleztük a Nabucco Nemzetközi Társaság igazgatótanácsában. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Kelet-Közép-Európa energiaellátásának diverzifikációját illetően, de független vállalatként felelősséggel tartozunk a részvényeseinknek" - közölte a társaság.

A Nabucco szerint a projekt sikeresen halad

Orbán elejtett megjegyzése után a Nabucco Gas Pipeline International GmbH viszont az MTI-vel közölte, hogy a Nabucco gázvezeték projektje sikeresen halad, hiszen a projekttámogatási megállapodást tavaly minden tranzitország aláírta. A közlemény szerint a projekt a tranzitállamok, köztük Magyarország által aláírt és ratifikált szerződésen alapszik, amely egyedi és erős jogi kereteket teremt a hitelezők, a termelők és gázszállítók számára. A Nabucco magyar részvényese a Mol 100 százalékos leányvállalata, az FGSZ, és egyelőre a Nabuccóhoz nem jutottak el olyan jelzések, hogy ez változna - áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK