Postázzák az egyszerűsített adóbevallásokat

Vágólapra másolva!
256 ezer magánszemélynek küldi ki az egyszerűsített személyi jövedelemadó-bevallást a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) április 30-ig. Az adózóknak csak annyi a dolguk, hogy összehasonlítsák igazolásaikkal, és visszaküldjék, ha nem találnak benne hibát.
Vágólapra másolva!

Több mint 280 ezer magánszemély szerette volna, ha tavalyi jövedelmeiről az állami adóhatóság készíti el adóbevallását, ám a munkáltatói adatok és az érvényes nyilatkozatok alapján végül 256 ezren feleltek meg a jogszabályban előírt feltételeknek - közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV).

Közülük 242 ezer adózónak postán, 14 ezernek pedig elektronikus úton küldi el a 1153E jelű egyszerűsített bevallási ajánlatát a hivatal április 30-ig. Akik elektronikus úton kapják meg egyszerűsített bevallásukat, a nekik megküldött nyolcjegyű biztonsági kód és adóazonosító jelük segítségével férhetnek hozzá a dokumentumhoz.

A NAV közölte, a bevallás postai kézhezvétele után az adózónak össze kell hasonlítania az adatokat az igazolásain szereplő számokkal. Ha nem talál eltérést, akkor a bevallást aláírva kell visszaküldenie az állami adóhatóságnak május 20-ig. Ha eltérés van az egyszerűsített bevallás és a birtokában lévő igazolásokon szereplő adatok között, akkor az "adózó javítása" mezőkbe kell beírni a helyesnek tartott adatokat. A számításokat nem kell újra elvégezni, ezt megteszi az adóhatóság, és ennek eredményéről június 20-ig értesíti a magánszemélyt.

Ha az egyszerűsített bevallásban fizetendő adó mutatkozik, azt vagy május 20-ig kell befizetni, vagy az adóhatósági javításról szóló levél kézhezvételétől számított harminc napon belül. A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül utalják - közölte a NAV.