Csúcsközelben a közintézmények adóssága

Vágólapra másolva!
Februárban csökkent, márciusban viszont ismét emelkedett a közintézmények lejárt tartozása, amely a harmadik hónapban 47,1 milliárd forint volt az államkincstár adatai szerint - írja a Napi Gazdaság. A történelmi csúcs januárban volt, amikor majdnem ötvenmilliárdot tett ki a lejárt számlák állománya.
Vágólapra másolva!

47,1 milliárd forintra nőtt a közintézmények lejárt tartozása márciusban az államkincstár nyilvántartása szerint - írja a Napi Gazdaság. A csúcs januárban volt, amikor 49,9 milliárd forintra rúgott a lejárt adósság, ez az összeg februárban három milliárddal csökkent, de márciusra ismét emelkedett.

Az állammal szemben fennálló tartozás a harmadik hónapra 4,9 milliárd forint lett, ami a saját felügyeleti szervnek be nem fizetett adósságot jelent. A külső cégeknek, beszállítóknak, szolgáltatóknak pedig 42,2 milliárd forinttal tartoznak a közintézmények. A hatvan napon túli tartozás 13,7 milliárd forintra rúg, a minősített - vagyis az 50 millió forintot meghaladó, hatvan napon túli - tartozás pedig 12,5 milliárdra.

A legnagyobb adósságot az egészségügy területén halmozták fel az intézmények, vagyis főleg a kórházak tartoznak beszállítóiknak. Az egészségügyért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium által felügyelt intézményeknél 26 és fél milliárd forinttal tartoznak, ez az összes lejárt adósság több mint fele.