IMF: a jegybank függetlensége a tárgyalások feltétele

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (b) és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az ECOFIN konferenciáján Gödöllőn
Vágólapra másolva!
Lépéseket vár az MNB függetlenségének biztosítására a nemzetközi Valutaalap (IMF), de amint ezek megvannak, a szervezet  kész megkezdeni a tárgyalásokat a magyar kormánnyal - jelentette be az IMF budapesti képviseletének vezetője, Irina Ivaschenkó egy napja még azt mondta, hogy az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatására várnak.  
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözli a Magyarország és az Európai Bizottság között zajló tárgyalásokon elért haladást, és kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek az MNB függetlenségének biztosítására - közölte Iryna Ivaschenko, a IMF budapesti képviseletének vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán jelentette be, hogy az EB készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy elővigyázatossági hitelkeretről. Az Európai Bizottság szerdai ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország "elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások - derült ki a brüsszeli hivatalos közleményből. A bejelentésre egy nappal Orbán Viktor miniszterelnök és Jose Manuel Barroso bizottsági elnök találkozója után került sor, miután Orbán Viktor a bizottsági közlemény szerint megerősítette, hogy Magyarország kész kézzelfogható lépéseket tenni annak érdekében, hogy megfeleljen minden olyan uniós jogszabálynak, amely fontos lehet abban, hogy a befektetők számára stabil és független jogi kereteket biztosítson.

Az egyes pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter szerdán sajtótájékoztatón jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy elhárultak az akadályok az IMF/EU-hiteltárgyalások megkezdése előtt. Fellegi Tamás azt mondta: a csomag nagysága a tárgyalásokon dől majd el, a kormány pedig továbbra is elővigyázatossági hitelkeretről tárgyalna. A tárgyalások időtartamát a miniszter szerint most még nem lehet meghatározni, a hitelkeret nagyságáról is a tárgyalóasztalnál kell dönteni.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke reálisnak tartja, hogy két-három hét múlva elinduljanak az IMF/EU- hiteltárgyalások Magyarországgal, és úgy vélte, a megállapodás a második negyedév végére meg is születhet. Fellegi Tamás ugyenerről azt mondta: egy ilyen tárgyalás normálisan is több hétig szokott tartani, ám a jelenlegi nemzetközi pénzügyi helyzetben a szokásosnál hosszabb időt vehet igénybe.

Az IMF magyarországi irodavezetője egy szerdai konferencián még azt mondta, hogy a Valutaalap üdvözli az Európai Bizottság szerdai döntését, de megvárja, amíg Brüsszel hivatalosan is elküldi állásfoglalását a magyar hiteltárgyalások megkezdéséről.

Bár a Nemzetközi Valutaalap elvileg nem szab előfeltételeket a tárgyalások megkezdéséhez, a válság során megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy egyetlen tagállammal sem ír alá hitelszerződést az EB jóváhagyása nélkül.

Magyarország november végén jelezte, hogy hitelkeretet szeretne kapni az IMF-től, az Európai Bizottság azóta több feltételt is szabott a tárgyalások megkezdéséhez. Az egyeztetések a szerdai áttörésnek megfelelően akkor indulhatnak el, ha a parlament elfogadja a jegybanktörvény újabb módosítását.