Széll 2.0: egy hetet kaptak a miniszterek

Vágólapra másolva!
Fejenként sokmilliárd forintot vesz el a kormány a minisztériumoktól, felgyorsítja a honvédségi ingatlanok eladását a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint. A pedagógusi életpályamodell könnnyen lehet, hogy mégsem indul 2013 szeptemberében.
Vágólapra másolva!

Hétfőn küldte ki Brüsszelbe és hozta nyilvánosságra a kormány a Széll Kálmán 2.0-nak keresztelt, idén 150, jövőre 600 milliárd forintos megszorító csomagot tartalmazó konvergenciaprogramot, a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent több rendeletével pedig határidőkhöz és felelősökhöz rendeli a kiigazítást.

Egy hetük van a minisztériumoknak arra, hogy kitalálják, hogyan tudják megspórolni azt az összeget, amelyet a 37 milliárd forintos pénzbefagyasztásból rájuk mér a kormány. A legnagyobb vesztes a Vidékfejlesztési Minisztérium lesz, 7,8 milliárd forintot zárol tőle a kormány. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak 6,7, a Belügyminisztériumnak 6, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak 4,5, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak 4,3 milliárd forinttal rövidíti meg az idei keretét az Orbán-kormány, a Honvédelmi Minisztérium 3,1 milliárd forinttól inthet búcsút. A tárcák közül Matolcsy György minisztériumára, a Nemzetgazdasági Minisztériumra jut a legkevesebb zárolás, 1 milliárd forint. A tárcákon kívül más állami szerveknek is ki kell venniük a részüket a spórolásból, közülük a legnagyobb mértékben az adóhatóságot rövidíti meg a kabinet, közel 2 milliárd forintot zárol nála.

A költségvetési fűnyíró nem áll meg itt, további 7 milliárd forintot nyes le több helyről, például az önkormányzatok támogatását kurtítják meg, a Magyar Fejlesztési Banknak és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek is kevesebb pénz elköltését engedi meg a kormány.

Vannak azonban kivételek, olyan területek, ahol a pénzbefagyasztást nem lehet érvényesíteni. Az egyházi támogatások közül többet kikerül a fűnyíró, az összes kisebbségi önkormányzat által fenntartott intézményeinek támogatásához sem lehet nyúlni. A több tucatnyi mentesített jogcím között megtalálható a Magyar Sport Háza támogatása, a sporteredmények anyagi elismerése, a Nemzet Színésze cím támogatása, a Nemzeti Tehetség Program, a négyes metró támogatása, a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása, egy sor uniós operatív program.

A most elvonásra kerülő pénzt nem kapják vissza a tárcák, sem idén, sem jövőre, ezt is kimondja a kormányrendelet.

Két hét múlva lesz terv az e-útdíjrendszerre

A Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében levő feleslegessé vált ingatlanok eladását felgyorsítja a kormány.

Május 9-ig Matolcsynak és Német Lászlóné fejlesztési miniszternek le kell tennie egy javaslatot a kormány asztalára arról, hogyan nézzen ki az elektronikusútdíj-rendszer, hogy abból évente legalább 150 milliárd forintot szedjen be az állam. (A Széll-terv jövő júliusi indulást jelölt ki.)
Jövőre a főváros 10 milliárddal kevesebbet kap az idei támogatásához képest az állami költségvetésből a BKV működtetésére. Az egész közlekedési rendszer átalakításának tervét Németh Lászlónétól május végéig várja a kormány.

Az új pedagógusi életpálya-modellt csak akkor vezeti be a kormány 2013 szeptemberében, ha azt "a makrogazdasági és költségvetési feltételek megalapozottá teszik." Ha nem teszik lehetővé, akkor 2014 eleji indulás megvizsgálandó.

A kormány egyetért azzal, hogy a köznevelési törvény új oktatáspolitikai intézkedései, feladatai fokozatosan kerüljenek bevezetésre, hogy az átalakításból fakadó megtakarítások fedezetet biztosítsanak az állami feladatok ellátására.

Pénzszórás is van

Az általános költségvetési szigorról tanúskodó rendelet után egy másik épp ezzel az irányvonallal szembemegy. A kormány az idei tartalékokból közel kilencmilliárd forintot ad a rendőrségnek az új szabálysértési törvényből fakadó többletfeladatok, egyéb feladatok, és a felgyűlt tartozás csökkentése miatt. Pár százmilliót kap a Terrorelhárítási Központ, a bevándorlási hivatal, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.