Matolcsy: Magyarország kimaradna az összeomlásból

Vágólapra másolva!
A fejlett eurózóna-tagállamok "rejtett csődjéről" ír Matolcsy György gazdasági miniszter a Heti Válasz csütörtöki számában. Magyarország szeretne kimaradni egy esetlegesen bekövetkező összeomlásból, ezért csökkenti a hiányt és az államadósságot, ezért veszi ki a családokat a devizaadósság-csapdából - írja a politikus.
Vágólapra másolva!

"Európa országai megindultak az összeomlás felé, amikor nagyra nőttek a deficitek, és megugrott az államok, családok adóssága. (...) Ha a déli euróországokat nem lehetne bent tartani az eurózónában, akkor az erősek is bajban lennének az erős euró miatt: nyílttá válna a mai rejtett csőd" - fejteget Matolcsy a hetilapban vezetett rovatában, Charles Murray Coming Apart - The State of White America, 1960-2010 című könyve apropóján.

A miniszter szerint "a német, a francia, az osztrák, a finn és a holland jóléti állam sem lenne fenntartható, ha svájci módra megerősödne az euró, mert zuhanna az exportjuk, nyomában a foglalkoztatás és az adóbevétel". Az erős euró "drámai következményekkel járna: gyors pénzügyi és társadalmi összeomlás, nyomában politikai válság jönne a fejlett Európában" - magyarázza a tárcavezető.

Írását azzal zárja, hogy Magyarország jelenlegi, hiánycsökkentésre, egyúttal a munka ösztönzésére és a gyermekvállalás elősegítésére koncentráló gazdaságpolitikájával felelősséget állít a szabadság mellé, és ez a "magyar példa" még "jól jöhet".