Equilor: 280 alá viheti az eurót egy IMF-siker

Vágólapra másolva!
A hét eleji hirtelen erősödés után az elemzők szerint számíthatunk egy kisebb korrekcióra a forint piacán, ha azonban az IMF-tárgyalások a várakozásoknak megfelelően alakulnak - és az eurózóna-beli adósságválság miatt nem romlik a befektetői hangulat - akkor néhány hónapon belül 280 forint alá süllyedhet az euróárfolyam.
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyama, amely hétfőn még 300 forint közelében járt, kedden és szerdán összesen több mint 12 forintot esett, és megközelítette az idei mélypontot. Innen az árfolyam kissé följebb mozdult, pénteken délben 287,2 magasságában mozgott (a spanyol leminősítés hírére 289-ig tett kitérő után).

Két kérdés merül fel: követi-e korrekció, gyengülés a hirtelen erősödést? Van-e lehetőség további erősödésre, vagy a piac már beárazta az IMF-megállapodás hatását?

Az IMF-hitelfelvétellel kapcsolatos, akár a tárgyalások menetrendjével, akár a hitel összegével kapcsolatos részletek további lendületet adhatnak a forintnak - vélekedik Saághy Pál, az Equilor vezető deviza-üzletkötője. A szakember szerint a 286-os euró/forint árfolyam, ahonnan a kurzus a hét eleji erősödés végén visszafordult, erős technikai támaszt jelent. Ha ezt sikerül áttörni, akkor 280-ig, további erősödés esetén pedig 276-ig nyílhat tér a hazai deviza számára. A napokban tapasztalthoz hasonló erősödés után mindazonáltal szinte menetrendszerű a korrekció, amely 293 forintig lökheti vissza az euróárfolyamot.

Saághy Pál szerint a forint árfolyamát két tényező határozza meg: az eurózóna perifériájának problémái, illetve az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások helyzete. Ezek akár ki is olthatják egymást, de előfordulhat, hogy egymást erősítve hatnak - jó esetben a forint erősödése, rossz esetben a gyengülés irányába.

A legfontosabb, hogy az euró/forint árfolyam kilépett az emelkedő csatornából - emeli ki Balogh Balázs, az XTB Magyarország elemzője, aki az erősödés után szintén korrekcióra számít, amely szerinte 292,8 forintig drágíthatja az eurót. A hitelfelvétellel kapcsolatos kedvező hírek később két lépésben, 275-ig erősíthetik a forintot, az utóbbi szintet - ha gyorsan megállapodunk az IMF-fel - Balogh Balázs szerint akár már június közepére is elérhetjük.

Az XTB elemzője szerint ez a szint megfelel a fundamentumoknak, így hosszabb távon is megmaradhat. Abban az esetben pedig, ha a rossz hírek kerekednek felül (elhúzódnak a tárgyalások, súlyosabbá válik az eurózóna adósságválsága) az euró/forint árfolyam csak 300-ig emelkedik, itt ugyanis, mint az elmúlt hetekben-hónapokban többször is láttuk, nagyon erős ellenállásba ütközik.