Bod Péter Ákos: Új adók helyett az szja-kulcsot kellene növelni

Vágólapra másolva!
Bod Péter Ákos volt jegybankelnök szerint kérdéses, mekkora bevételt hoznak majd a Széll Kálmán-tervben szereplő adók, amelyek tartósak lesznek. A közgazdász úgy véli, kézenfekvőbb megoldás lenne a személyi jövedelemadó emelése a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében.
Vágólapra másolva!

Fontos a költségvetési deficit csökkentése és a mögé rakott intézkedési terv, az viszont más kérdés, hogyan érinti ez a gazdasági növekedést - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök.

A hétfőn bemutatott második Széll Kálmán-tervben szereplő új adókról azt mondta, tartós bevételi forrást biztosítanak a költségvetésnek, de bizonytalan, hogy a tervezetthez képest mekkora bevételt hoznak - tette hozzá a közgazdász, aki úgy véli, a telefonadó és a sárgacsekk-adó bevezetése helyett kézenfekvőbb megoldás lett volna a személyi jövedelemadó kulcsának emelése. Ez a lépés szerinte megoldotta volna a költségvetési kiegyensúlyozatlanságot, ám a kormány ragaszkodik a mostani kulcshoz, és ennek az az ára, hogy a kieső összeget más adókból kell beszedni.

Bod Péter Ákos elmondta azt is, hogy a foglalkoztatottság nem javult érdemben, az állami kiadásokat pedig nem sikerült eredményesen csökkenteni. Azt azonban elismerte, hogy dekonjunktúra idején nem lehet áttörést várni. (Az új adókról itt és itt olvashat részletesen.)