Őszre saccolja az IMF-megállapodást Fellegi

Vágólapra másolva!
A nyár közelsége miatt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter arra tippel, hogy őszre sikerül majd megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a Magyarországnak nyújtandó elővigyázatossági hitelkeretről. Fellegi az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, reméli, hogy május közepéig tisztázódik a tárgyalások menetrendje.
Vágólapra másolva!

Magyarország készen áll az IMF-hitel-tárgyalásra, a menetrendről még meg kell állapodni - mondta Fellegi Tamás, az egyes pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter kedden az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Azt mondta, bízik benne, hogy május közepéig tisztázni tudják, milyen menetrend szerint, milyen tematikával és hogyan legyenek a tárgyalások. Nagy kérdés, hogy a nyári szünet hogyan fog "belecsúszni" ebbe a folyamatba - jegyezte meg.

A tárca nélküli miniszter nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy még a nyáron megállapodás szülessen, de életszerű lenne az ősz is - tette hozzá. "Ha fogadni kéne, hogy melyik időpont a valószínűbb, akkor a nyár közelsége miatt én az őszt mondanám valószínűbbnek" - fogalmazott Fellegi Tamás.

A hitel nagyságával kapcsolatban a tárca nélküli miniszter elmondta: a szaksajtóban megjelent 10-20 milliárd euró közötti nagyságrend tág keret, ami többé-kevésbé lefedi a különböző lehetőségeket - szerinte a hitel a kettő között lesz. Megjegyezte: ennek érdeminek kell lennie, hogy a piacok számára a megfelelő üzenetet juttassa el, viszont nem lehet túl nagy sem, mert az zavarba ejtő lehet.

Magyarország elővigyázatossági hitelre jelentkezett be, az Európai Unió döntése is elővigyázatossági pénzügyi csomagról beszél, hangsúlyozta Fellegi. A tárgyalások elején elővigyázatossági hitelről ülnek le tárgyalni - tette hozzá.

A műsorban Fellegi Tamás nem akart arra a felvetésre reagálni, hogy leváltanák, és valaki más vezetné az IMF-tárgyalást.

Április 24-én az Európai Bizottság - amelynek a szava döntő volt a kérdésben - több hónapos huzavona után úgy döntött, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel egy új hitelkeretről. A tárgyalásokról bővebben itt és itt olvashat.