Mezőgazdasági együttműködésről tárgyalt Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter szaúd-arábiai partnerével Budapesten. A két ország közös holdingot hozhat létre állattenyésztésre és növénytermesztésre, de más területek is szóba kerültek az agráriumból.

Mezőgazdasági együttműködésről tárgyalt Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési és Fahd bin Abd ar-Rahman bin Szulejman Balkunajm szaúdi mezőgazdasági miniszter Budapesten, és több közös projekt elindításának lehetősége is szóba került.

Többek között tárgyaltak egy közös magyar-szaúdi holding létrehozásáról, amely szarvasmarha- és baromfi-tenyésztésre, illetve növénytermesztésre jönne létre.

Fazekas Sándor közös projektek indítására lát lehetőséget a bioenergia-termelés és a takarmány-előállítás terén is. Szaúdi kollégája azzal egészítette ki, hogy Szaúd-Arábia édesvízben szegény ország, így ezért is érdekelt a mezőgazdasági együttműködés kiszélesítésében Magyarországgal. Jelezte, hogy a szaúdi mezőgazdaság számít a világ élvonalába tartózó magyar agrárium eredményeinek hasznosítására.

Fazekas Sándor utalt arra, hogy a szaúdi miniszter külön is figyelmébe ajánlotta a külföldi befektetésekkel foglalkozó szaúdi befektetés-fejlesztési ügynökséget. A miniszter hozzáfűzte, hogy Magyarország a kapcsolatok fejlesztésének ösztönzésére kereskedőházat kíván létrehozni.

Orbán Viktor miniszterelnök és Abdallah bin Abdel-Aziz, Szaúd-Arábia királya tavaly találkozott és tárgyalt többek között gazdasági együttműködésről, Fazekas pedig Fahd bin Abd ar-Rahman bin Szulejman Balkunajm meghívására Szaúd-Arábiába fog látogatni további egyeztetésekre. A kormányzat szándéka közt a magyar állampapírok értékesítése is szerepelt.