Elkapkodták a magyar állampapírokat

Vágólapra másolva!
Legutóbb februárban látott érdeklődés kísérte a szerdai magyar állampapír-aukciót, amelyen a kincstárjegyek hozama az idei legalacsonyabb szintre süllyedt.
Vágólapra másolva!

Nagyon jól sikerült a szerdai állampapír-aukció: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 50 milliárd forint értékben kínált fel három hónapos kincstárjegyeket a befektetőknek, akik összesen 152 milliárd forint értékben tettek ajánlatot. Legutóbb februárban volt hasonlóan nagy az érdeklődés a három hónapos kincstárjegyek iránt.

A több mint háromszoros túljegyzés miatt az ÁKK a tervezettnél 10 milliárd forinttal nagyobb értékben, 60 milliárd forintért adott el papírokat. A befektetők 7,14 százalékos átlaghozammal vitték el a kincstárjegyeket, ez a piaci hozamnál 6, a múlt heti aukcióhoz képest pedig 14 bázispontos csökkenést jelent, és egyúttal a legalacsonyabb idei aukción kialakult érték. Az állampapírok esetében a hozamcsökkenés a javuló bizalmat jelzi, vagyis azt, hogy kisebb hozam mellett is hajlandóak finanszírozni az adott országot, így az állam kiadásai is alacsonyabbak lesznek.