Vágólapra másolva!
Az eddigi, csődöt kifejező minősítés helyett már csak rendkívül spekulatívnak tartja a Standard and Poor's hitelminősítő a görög állampapírokat. A felminősítés azt jelenti, hogy Athén lassan megszabadul a csőd bélyegétől.
Vágólapra másolva!

Már nincs szelektív csődben Görögország a Standard and Poor's hitelminősítő értékelése alapján. Az intézmény honlapja szerint a görög besorolás az eddigi D kategória helyett CCC kategóriájú.

Az új besorolás erősen spekulatív befektetési politikát jelent azoknak a befektetőknek, akik görög állampapírt akarnának vásárolni, a gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy az S&P nem ajánlja vételre a papírokat. Az eddigi besorolás viszont még rosszabb volt, azt jelentette, hogy az intézmény szerint a görögök részben nem teljesítik a kötelezettségeiket, nem fizetik az állampapírok után járó pénzt a kötvénytulajdonosoknak.

A Standard and Poor's a CNBC által idézett indoklásában azt írta, hogy a minősítés azt jelzi, hogy sikeres volt a görögök mentési terve, amely során a magánhitelezők leírták a görög követeléseik több mint felét, 100 milliárd euróval csökkentve a görög államadósságot. Ezzel ugyan nem oldódott meg végleg a görög adósságválság, de - legalábbis átmenetileg - finanszírozhatóvá tette Görögországot. Athén a kiadásait jelenleg az Európai Uniótól és az IMF-től kapott hitelekből fizeti.

A három nagy hitelminősítő intézetből a Standard & Poor's volt az első, amely a csőddel tartotta egyenértékűnek a görög válságkezelést, vagyis, hogy a hitelezők nem kapták meg a teljes követelésüket. Az intézet február 28-án, a Fitch és a Moody's március elején minősítette nemfizetővé a görögöket. Igaz, a Fitch még ugyanabban a hónapban fel is minősítette Athént.