Tíz perc után ketyeg csak a telefonadó

2012.05.02. 16:19

Tízpercnyi telefonbeszélgetés mentesül a telefonadó alól, és személyenként havonta maximum 700 forintot kell fizetni, ígérte Matolcsy György a kormánypártok képviselőinek. A telefonadót Matolcsy nagymamájára szabták.

Csak a tizedik perctől kezd el ketyegni, és személyenként nem lehet több 700 forintnál havonta a júliustól bevezetendő telefonadó - közölte a kormánypártok szerdai frakcióülésén Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az [origo] információi szerint. A miniszter a tízperces kedvezményt az idős családtagokkal indokolta. Matolcsy a saját nagymamája példájával érzékeltette, miért van erre a kedvezményre szükség: állítása szerint nagymamája nem telefonál havonta tíz percnél többet, sokszor inkább megvárja, hogy gyerekei, unokái hívják őt. Matolcsy szerint sokan vannak úgy, mint az ő nagymamája, felmérések igazolják, hogy a beszélgetések túlnyomó része tíz percnél rövidebb. A kormány nem lép vissza az adó bevezetésétől.

A telefonadó tervét hivatalosan a múlt hétfőn ismerte el a kormány. Akkor még úgy volt, hogy percenként és SMS-enként 2 forintot kell fizetni idén júliustól. A múlt héten azonban sok minden történt, piaci szereplők egyeztettek az illetékes minisztériumokkal, kiderült, hogy egy sor nehézséggel kellene megküzdeni a júliusi startig, és a Fidesz-frakció is nyomatékosan közölte kívánságát, amely szerint valamilyen szociális jellegű kedvezményt be kell építeni a rendszerbe. A kormány a héten dönthet a bonyolultnak tűnő telefonadóról, hogy akár már a héten vagy a jövő héten benyújtsa a törvényjavaslatot a parlamentnek.

Orbán Viktor bő egyórás értékelést adott a frakcióknak a Széll Kálmán-terv 2.0-nak keresztelt konvergenciaprogram elemeiről. A miniszterelnök azt mondta, hogy az abban foglaltak megvalósítása nemcsak ahhoz vezet, hogy Brüsszel leállítja a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárást, hanem a 2013-as költségvetés is rendben lesz. Ebből a szempontból is jó lesz a konvergenciaprogram, amely idén 150, jövőre 600 milliárd forintos költségvetési kiigazítást rejt, indokolta a kormányfő.

Matolcsy a csomag néhány elemére tért csak ki a délután kettő órakor kezdődött frakcióülésen. A képviselők most kérdéseket tehetnek fel.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK