Zuhanásba fordult a magyar feldolgozóipar

Vágólapra másolva!
Két hazai vegyipari vállalat kötött óriásüzletet, ami megdobhatta a feldolgozóipari indexet az előző hónapban. A friss, áprilisi adat azonban már visszaesésről szól, ráadásul olyan mértékűről, amelyre az elmúlt 15 évben csak egyszer volt példa.
Vágólapra másolva!

Az erős márciusi adatok után jelentősen visszaesett áprilisban a hazai feldolgozóipar egyik fontos gazdasági jelzőszáma, a Beszerzési Menedzser Index. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) felmérése szerint 2009 augusztusa óta a most áprilisi a legalacsonyabb érték, vagyis nem csak egy hónap alatt volt nagy a visszaesés, hanem önmagában is gyenge hónapot produkált a magyar feldolgozóipar.

A főindex értéke áprilisban 46,9 pont volt. Az 50 pont alatti érték visszaesésre, az efölötti érték növekedésre utal. Márciusban 57,7 pont volt az érték, ami jelentős fellendülést jelentett, de e mögött egy egyszeri tétel állhat.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a több mint 10 pontos, hatalmas visszaesés mögött valójában a kiugró márciusi adat áll. Az ipari mutatószámokból ugyanis a múlt hónapból kiderült, hogy a vegyiparban óriási fellendülés 380 százalékos volt. Ez nagy valószínűség szerint a TVK és a BorsodChem közötti szerződés eredménye, a két cég ugyanis nagy mennyiségű etilén szállításáról állapodott meg. Ez a márciusi adatot jelentősen megemelhette, miközben az eurózóna és a régiós menedzserindexek visszaesést mutattak. Vagyis a hazai áprilisi adat csak visszazökkent a normális trendbe.

Az egyetlen részindex, ami növekedni tudott áprilisban, a foglalkoztatottsági index volt, igaz, a növekedés üteme csökkent. A feldolgozóipar termelési mennyiségét mutató index két növekedési hónap után esett vissza, és az 15 év áprilisi értékei közül a második legalacsonyabb, csakúgy, mint az új rendelések indexe és a szállítási átfutási idő mutatója, amely tovább növekedett márciushoz képest.