Valahogyan átevickél a válságon az euró

Vágólapra másolva!
Az eurózóna valahogyan túléli az adósságválságot a Fitch hitelminősítő szerint, amelynek szakértői szinte kizártnak tartják az eurózóna teljes felbomlását.
Vágólapra másolva!

"Nagyon valószínűtlen" az euróövezet "teljes" felbomlása, tekintettel arra, hogy egy ilyen fejleménynek milyen hatalmas pénzügyi és politikai ára lenne - derül ki a Fitch hitelminősítő csütörtökön megjelent elemzéséből.

Az elemzés alapesetben azzal számol, hogy az euróövezet "valahogy átevickél" a válságon, mivel az ismétlődő piaci stresszek hatására a gazdaságpolitikai döntéshozók valószínűleg további válságmegoldó lépéseket tesznek majd. A Fitch szerint e lépések között lesz várhatóan a nemzeti költségvetések önállóságának csökkentése, valamint az euróövezeti szintű pénzügyi felügyeleti és beavatkozási mechanizmusok erősítése.

Súlyos depresszióhoz vezetne az eurózóna szétesése

A cég szakértői azonban alternatív forgatókönyvek" is elképzelhetők Görögország távozásától egészen odáig, hogy Németország és több más eurótagállam otthagyja a jelenlegi valutauniót, és új közös valutát teremt kisebb létszámmal.

A teljes felbomlást vázoló, a Fitch által valószínűtlennek nevezett forgatókönyv - amelyben a 17 tagállam mindegyike újból saját valutát honosítana meg - az euróövezeti bankrendszer zömének globális következményekkel járó összeomlásával számol. E forgatókönyv alapján a piacok, a hitelforrások és a nemzetközi tőkeáramlások befagynának, az európai fizetési rendszer és a kereskedelem összeomlana, és ebben a környezetben egész Európa - sőt valószínűleg a világgazdaság egésze - depresszióba süllyedne. Meredeken zuhannának az adójövedelmek, a piaci finanszírozási források "elpárolognának", és mindezen fejlemények szociális hatásai potenciálisan hatalmas mértékű zavargásokhoz, az EU és egyéb intézményi struktúrák lebomlásához, végül pedig politikai káoszhoz és a szélsőségesség térnyeréséhez vezethetnének - derül ki az elemzésből.