Percalapú telefonadóról egyeztetne az NGM

Vágólapra másolva!
Értesítette a kormány a távközlési szolgáltatókat a telefonadó részletes terveiről, eszerint az adó mindenképpen percalapú lesz, és augusztus végétől akarják bevezetni - értesült az MTI. A kormány és a szolgáltatók képviselői között minderről pénteken lesz újabb egyeztetés.
Vágólapra másolva!

Az [origo] szerdai értesülése szerint Matolcsy György gazdasági miniszter a kormánypártok képviselőivel szerdán azt közölte, hogy az első tízpercnyi telefonbeszélgetés mentesülne az adó alól, és személyenként havonta maximum 700 forint lenne a teher.

Az MTI értesülése szerint a szolgáltatóktól most azt kérik, készítsenek egy listát arról, előfizetőiknek milyen telefonálási szokásaik vannak. A bevezetés részleteiről hamarosan dönteni kell, mert a kormány még az idén több tízmilliárd forint bevételt vár az új adótól.

Így is több kérdés marad a telefonadóval kapcsolatban, nem tudni például, hogyan fizetik majd az adót azok a mobilosok, akik előre fizetett feltöltőkártyával telefonálnak, illetve mi történik azokkal a flottásokkal és vállalati ügyfelekkel, akik egy előre meghatározott csoporton belül most ingyen, nulla forintért hívhatják egymást.

A kormány eredeti elképzelései szerint a kezdeményezett hívások minden megkezdett perce után két forint adót kellene fizetni az év közepétől, hasonlóan minden SMS és MMS után. Az előzetes számítások szerint azonban a kétforintos telefonadó az ügyfélkör jelentős része számára százalékban kifejezve két számjegyű költségnövekedést eredményezne.

A távközlési adóval az idén 30 milliárd, jövőre körülbelül 52 milliárd forinttal akarja növelni a kormány a költségvetés bevételeit. Ennek alapján éves szinten körülbelül 3,5-4 ezer forint, azaz körülbelül havonta 300 forint jut egy felhasználóra. Magyarországon mintegy 11,5 millió mobil-előfizetést és 2,9 millió vezetékes vonalat tartanak számon.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.