A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott jelentése a Magyar Nemzet információi szerint megállapítja, hogy több felelőtlen intézkedés hatására a pénztártagok átlagosan megtakarításaik ötödét veszítették el a magánkasszáknál. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal három büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodása ügyében.

Elkészült a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos vizsgálati eredményeket tartalmazó jelentés, amelyet Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja pénteken ad le - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a dokumentum többek között megállapítja, hogy a Magyarországon működő, legtöbb esetben multinacionális hátterű magánnyugdíjpénztárak 12 év alatt összesen 850 milliárd forinttal rosszabb eredményt értek el, mint amennyit állampapírokba fektetve produkált volna a rendszer.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy több felelőtlen intézkedés hatására a pénztártagok átlagosan megtakarításaik ötödét veszítették el a magánkasszáknál.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal csütörtökön három büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodása ügyében. A lap korábban arról írt, hogy hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja merült fel a hazai magánkasszák által a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadott portfóliók esetében a gazdálkodás jogszerűségének és hatékonyságának az ellenőrzésekor.

Selmeczit 2010 októberében nevezte ki Orbán Viktor nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak. Selmeczi Gabriella vezényelte le a hárompillérű nyugdíjrendszer átalakítását, amelynek során megszűntek a kötelező pénztárak, több mint hárommillió ember lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe, és az általuk felhalmozott 2800 milliárdos vagyon is újra állami kézbe került.