Elvette a kedvet a kormány a cégalapítástól

Orbán Viktor, politikai visszavonulás vagy államcsőd?
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek legalacsonyabb számú cégalapítását az április hozta, ami az Opten céginformációs szolgáltató szerint a kormány cégalapítási szigorításának köszönhető. A felszámolások száma javult, a cégek önmaguk ellen indított végelszámolásainak száma azonban emelkedett.
Vágólapra másolva!

Áprilisban összesen 1823 új cég bejegyzését tették közzé a Cégközlönyben, ez az utóbbi évek legalacsonyabb értéke. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a cégalapítások szigorításának novemberi bejelentése óta havi átlagban több mint 6 ezer új céget jegyeztek be Magyarországon, ehhez képest a visszaesés rendkívül nagy mértékű. Ennek az az oka, hogy sokan - a jogszabályi szigorítás miatt - akkor előrehozták a cégalapítást.

A kormány egy módosítással megszüntette az egyszerűsített eljárás elnevezésű cégalapítási folyamatot, amely szerinte túlterhelte a cégbíróságokat. Az is az okok közt szerepelt, hogy a kormányzat szerint sokan visszaéltek az egyszerű cégalapítás lehetőségével.

Felszámolási eljárás áprilisban 1796 céggel szemben indult Magyarországon, ez október óta a legkedvezőbb havi adat, a végelszámolások száma azonban áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban haladta meg a 3 ezres értéket, és erre eddig sohasem volt példa.

A felszámolások száma áprilisban 7,7 százalékkal volt kevesebb, mint az első negyedév 1945 darabos havi átlagértéke, ugyanakkor 28 százalékkal több a múlt év azonos időszakában közzétett felszámolásoknál - áll a közleményben.

Az áprilisi 3307 végelszámolás ugyan 16 százalékkal elmarad a márciusi rekordértéktől, de így is minden idők harmadik legrosszabb havi adata. A végelszámolás a cég önmaga ellen indított felszámolását jelenti. A múlt év első négy hónapjához képest az idei első négy hónapban több mint 50 százalékkal emelkedett a közzétett végelszámolások száma.