Lazíthat a nadrágszíj-politikán az EU

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke sajtóértekezletet tart Brüsszelben
Vágólapra másolva!
Az eddigi, mindenáron a költségvetési hiányra koncentráló politika helyett nagyobb tere nyílhat az Európai Unióban a növekedésösztönzésnek - derül ki egy beszédtervezetből, amelyet a Financial Times szerint Olli Rehn gazdasági biztos szombaton tervez elmondani. Ha így lesz, az jelentős irányváltást jelentene az unióban.
Vágólapra másolva!

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa nagyszabású infrastrukturális beruházásokra buzdító felhívást kíván közzétenni szombaton - írta a Financial Times pénteken. A lap birtokába jutott beszéd szerint Rehn azt említheti, hogy ugyan valóban a költségvetési politikának a jogszabályok keretet adnak, de nagy tere van a mérlegelésnek a gyakorlatban.

Ennek célja a növekvő munkanélküliség mérséklése lenne, mivel a biztos várható érvelése szerint a magánszektor nincs elég jó erőben ahhoz, hogy munkahelyeket teremtsen. Az EU-ban a legnagyobb a munkanélküliség az euró bevezetése óta.

A Financial Times azt írta, hogy Olli Rehn arról is világosan beszélni fog, hogy az Európai Bizottság lazítani akar az eddigi szigorú költségvetési politikán olyan országoknál, mint például Spanyolország, amelynek úgy kellett az uniós szabályoknak megfelelő kiadáscsökkentést végrehajtania, hogy közben visszaesett a gazdaság.

Ha az Európai Bizottság valóban a Financial Times értesüléseinek megfelelő irányt vesz, az az európai gazdaságot alapjaiban fordíthatja át. A francia-német vezetésű unió eddig a költségvetési szigor mellett állt ki, és megkövetelte a tagállamoktól, hogy tartsák be a 3 százalék alatti deficitcélt. Ezt a költségvetési paktum erősítette meg, amely szankciókat is lehetővé tett a szabályokat megszegők ellen.

A paktumot erőltető országpárosból azonban az egyik nagy váltás előtt áll. Franciaországban elnökválasztást tartanak vasárnap. A legutolsó mérések szerint a baloldali Francois Hollande legyőzheti Nicolas Sarkozy jelenlegi elnököt, aki eddig szorosan együttműködött Angela Merkel német kancellárral a költségvetési fegyelem megkövetelésében. Hollande azonban jelezte, hogy ő elutasítja a megszorítás politikáját, a költségvetési paktum újratárgyalásával inkább a növekedést erőltetné.

Olli Rehn egy "európai befektetési paktumról" is beszél majd, amely keretében több forrást juttatna az Európai Beruházási Banknak, eurókötvényeket hozna létre infrastrukturális beruházások számára, uniós forrásokat csatolna.