Szingapúrban dorbézol a Facebook kitúrt alapítója

Vágólapra másolva!
Míg a Facebook alapítója és máig első számú vezetője, Marc Zuckerberg a világ egyik leghíresebb üzletembere, egykori iskola- és üzlettársa, Eduardo Saverin nevét a tavaly bemutatott film (Social Network - Közösségi háló) sem tette világszerte ismertté. A harmincéves milliárdos azonban Szingapúrban igazi celebnek számít, bár azt egyelőre hiába várják tőle, hogy fellendítse a helyi technológiai ipart.
Vágólapra másolva!

Ha csak azt néznénk, hogy Eduardo Saverin részesedése egykor 34 százalékos volt a Facebookban, ma pedig, a küszöbönálló, a részvények értékét vélhetően alaposan feltornázó tőzsdei kibocsátás előtt 2 százalék körüli, lúzernek is titulálhatnánk a brazil származású, de kilencéves korától egészen 2010-ig Amerikában élő üzletembert.

Ez a tulajdonrész azonban még mindig dollármilliárdossá teszi őt, ráadásul anélkül is dúsgazdag ember lenne: részben tehetős családja, részben saját egyéb üzleti vállalkozásai révén már a közösségi oldal felfutása előtt nagy vagyona volt. Egyebek mellett éppen ez tette nélkülözhetetlenné őt az induláskor, hiszen így az egyik társalapító pénzéből tudták finanszírozni a kezdeti fejlesztéseket.

Tulajdonrésze megcsappanása alapvetően arra vezethető vissza, hogy annak idején vitái támadtak Zuckerberggel és a másik két társalapítóval, így miután elváltak az útjaik, azok részvényügyletekkel képesek voltak hígítani a pakettjét. Később, miután egymás kölcsönös beperelése után kiegyeztek, maga is adott el a papírokból.

Saverin nem úgy él, mintha zavarná, hogy a Forbes által kétmilliárd dollárosra becsült vagyona többször nagyobb is lehetne. A Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes oldalán közölt beszámoló szerint két éve a virágzó gazdaságú Szingapúrban lakik, és mára a városállam hírhedt celebjévé vált. Egy Bentleyvel jár, penthouse-ban lakik Szingapúr legmagasabb épületének tetején, előszeretettel ver el dollártízezreket drága bárokban, természetesen topmodellek társaságában, és mindez állandó téma a helyi internetes fórumokon - ha már látványosan kerüli a professzionális médiát.

A WSJ cikke kiemeli, hogy Saverint nemcsak fényűző életmódja különbözteti meg a többnyire kapucnis pólóban mutatkozó, egy átlagos amerikai házban élő, Hondával járó Zuckerbergtől. A szingapúri üzleti élet szereplői azt remélték, hogy egy gazdag Facebook-társalapító megjelenése segíthet azon törekvés megvalósításában, hogy az államot a internet-technológiai ipar egyik nemzetközi fellegvárává tegyék, de eddig csalódniuk kellett: a helyi technológiai startupok (garázscégek) helyett egyetlen kozmetikai vállalatba fektetett be, és a szakmai konferenciák meghívásainak is csak ritkán tesz eleget.

Egykori társai közül Zuckerberg a Facebook vezetése mellett sokat jótékonykodik, akárcsak Dustin Moskovitz, aki újabb internetes fejlesztőcéget alapított és startupokat segít befutni. Chris Hughes Barack Obama amerikai elnök kampányában dolgozott, nemrég pedig megvásárolta a New Republic nevű liberális amerikai hetilapot. Saverin közéleti jelenléte kimerül abban, hogy a szingapúri Tatler magazin beválasztotta a város 300 legbefolyásosabb személyisége közé - derül ki a WSJ cikkéből.