Sztrájk bénítja a veszteségekkel küzdő Ibériát

Vágólapra másolva!
A légikísérők sztrájkja miatt pénteken 140 járatát kényszerült törölni a tervezett  330-ból a spanyol Iberia légitársaság.
Vágólapra másolva!

A négyezer légikísérőt tömörítő Stavla szakszervezet arra hívta fel tagjait, hogy májusban három napon - a mait is beszámítva 11-én és 14-én - szüntessék be a munkát. Az akcióval az ellen tiltakoznak a dolgozók, hogy az Iberia vezetése az újonnan alapított Iberia Express fapados légitársaságnál kívülről hozott légikísérőket alkalmaz, holott korábban azt ígérték, hogy saját embereiket alkalmazzák majd.

A pilóták ugyanakkor már elálltak a nyárra tervezett sztrájkakcióktól, mert ígéretet kaptak a kormánytól, hogy bekapcsolódik a munkáltató és a dolgozók vitájának rendezésébe.Legutóbb április közepén szervezett sztrájkot a pilótákat tömörítő szakszervezet, és 30 egynapos munkabeszüntetést tervezett július 20-ig. A pilóták ebben az időszakban minden hétfőn és pénteken sztrájkoltak volna.

Az Iberia Express főként a veszteséges belföldi és rövid távú útvonalakon repül, miközben az anyavállalat a jól jövedelmező transzatlanti járatokra koncentrálhat.