Különbséget tehet Brüsszel a tagállamok között

ECOFIN, EU, uniós támogatás, beruházások uniós forrásokból, Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos (b) és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Vágólapra másolva!
Mérlegelhet az Európai Bizottság, amikor azt vizsgálja, hogy egy tagállam megfelel-e az uniós költségvetési hiánycélnak - jelentette ki Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa. A finn politikus azt ígérte, hogy nem szorítják ki a szuszt egy tagállamból a deficit tartása érdekében, inkább egyensúly tartanának a megszorítás és a növekedés közt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió rugalmas lesz a költségvetési hiány kezelésében, hogy a kiadáscsökkentés ne menjen a növekedés rovására - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi és gazdasági biztosa szombaton a Bloomberg szerint.

A bizottságnak érvényesítenie kell a március elején aláírt megállapodást, amelyet költségvetési paktumnak is neveznek. Ennek lényege, hogy az uniós költségvetési szabályokat (legfőképpen a 3 százalék alatti deficitet) az Európai Bizottság ellenőrizheti, és ha egy tagállam nem felel meg, akkor szankcionálhatja is.

Olli Rehn viszont amellett, hogy "elkerülhetetlennek" nevezte a költségvetés rendbetételét, azt mondta, hogy "a fenntartható növekedést támogató aktív politika is fontos". A biztos egyben elutasította azokat a kritikákat, hogy az unió minden országot egy szabvány alapján akar megszorításokra bírni.

Mérlegelés, egyensúlyozás

"A Stabilitási és Növekedés Paktum nem butaság" - mondta, mert szerinte bár vannak egységes szabályok és szankciók is, ha kell, de "a paktum tág teret enged a mérlegelésnek, amelyet gazdasági elemzésekre és a jogszabályokra alapozunk". Rehn beszédében (amely a bizottság honlapján angolul olvasható) azt mondta, a költségvetési konszolidációt "növekedésbarát és differenciált módon" kell végrehajtani, hogy megtalálják az egyensúlyt a megszorítás és a növekedés közt. A szavai fordulatot jelentenek a bizottság korábbi közléseihez képest, mivel eddig a költségvetési fegyelem volt előtérben, nem "a mérlegelés", és az egyensúlyozás.

Rehn nyilatkozata szerint a bizottság különbséget tehet az egyes tagállamok között aszerint, hogy mekkora a költségvetési mozgásterük, és milyen a makrogazdasági állapotuk. Az április végéig benyújtott konvergenciaprogramok alapján a bizottság minden ország számára egyéni gazdasági javaslatokkal fog előállni május végéig.

Beruházási paktum

Arra is ígéretet tett Olli Rehn, hogy a bizottság tizenkét mélyreható tanulmánnyal áll elő májusban. A bizottság ugyanis nemcsak pénzügyi szempontból vizsgálja a tagállamokat, de a gazdaság alapjait is áttekinti, ennek alapján tesz javaslatokat.

Egy új ötlettel is előállt Olli Rehn, amelynek célja infrastrukturális beruházások támogatása lenne az energetika, szállítás, kommunikáció, innováció és kutatás-fejlesztés területén. A biztos a magánbefektetők pénzét szeretné mozgásba hozni, és ehhez "beruházási paktumot" tartana szükségesnek. A gyakorlatban a bizottság kötvényeket bocsátana ki, amelyet a befektetők kis kockázat vállalása mellett vásárolhatnak meg, mert az uniós költségvetés és az Európai Beruházási Bank forrásai is kiegészítik. Rehn szerint a jogszabályok már júniusban elkészülhetnek, így néhány hónapon belül elindulhatnának az első projektek. A kis- és középvállalkozások számára is segítséget nyújtana az EU garanciaalapok segítségével, így a bankok könnyebben adhatnának hiteleket.

Szabadulnának a megszorításból

Vasárnap választást tartanak Franciaországban és Görögországban is. Párizs az előzetes felmérések szerint elnököt vált: a Németországgal együtt eddig a költségvetési szigort erőltető Nicolas Sarkozy helyett a szocialista jelölt, Francois Hollande következhet. Hollande többször élesen bírálta a költségvetési hiányt mindenáron leszorítani akaró gazdaságpolitikát, helyette a növekedésre fókuszálna. A német kormány már üzent is a várható nyertesnek: a költségvetési paktumból nem engednek.

Görögországban a szélsőjobb előretörése mutatja, hogy a társadalom elégedetlen a kormánnyal. A görögöket megmentő európai hitelcsomag feltétele 325 millió eurós megszorítás volt, de ez csak egy extra csomag a korábbi kemény hiánylefaragás után. A 10 százalék feletti görög deficitet gyors ütemben kellene úgy leszorítani, hogy közben a gazdaság visszaesik. A felmérések szerint újra nagykoalíció alakulhat, mivel sem a 30 százalék körül mért jobbközép párt, sem a 20 százalék körüli szocialisták nem tudnának önállóan többséget szerezni. Eközben a tavaly még alig mérhető, de amúgy 20 éve létező Arany Hajnal nevű, neonáci elemeket is magába foglaló párt már az 5 százalékos küszöb fölött jár.