Tízezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett felülvizsgálatra

Mi lesz a rendszerből kihullott rokkantnyugdíjasokkal, mozgássérült otthon Novgorodban
Vágólapra másolva!
Majdnem kétszázezer behívót postázott az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF), és ebből tízezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett a kötelező felülvizsgálatra március 31-éig - közölte a szervezet a Magyar Nemzettel. Azok, akik valamilyen okból nem kaptak értesítést, igazolási kérelemmel és fellebbezéssel is élhetnek ellátásuk megszüntetése ellen.
Vágólapra másolva!

Megvonják a rokkantsági ellátást attól a tízezer embertől, aki nem jelentkezett felülvizsgálatra március 31-éig. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) 194 636 darab, komplex felülvizsgálatra szóló behívólevelet postázott, és a címzettek közül tízezren nem jelentkeztek - mondta a szervezet a Magyar Nemzetnek.

Akik amiatt nem jeleztek vissza, mert megváltozott a címük vagy külföldön vannak, igazolási kérelemmel és fellebbezéssel is élhetnek ellátásuk megszüntetése ellen. A dokumentumokat a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz vagy a területileg illetékes nyugdíj-biztosítási szervhez kell benyújtani.

A kormány azért alakította át tavaly a rokkantnyugdíj-rendszert, mert átláthatatlannak és pazarlónak találta. Az idén január 31-éig felülvizsgálták azokat a rokkantakat, akik a legkisebb egészségkárosodással rendelkező III-as csoportba tartoztak, illetve akik rendszeres szociális járadékban részesülnek. A vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminősítést 2013 végéig végzik el.

Az új szabályok szerint azok, akiket a felülvizsgálaton munkára alkalmasnak találnak, a továbbiakban rehabilitációs ellátást kapnak. Azoknál, akiket rehabilitálhatónak talált a bizottság, attól függően változhat az ellátás összege, hogy rövidebb vagy hosszabb időt vesz igénybe a rehabilitáció: előbbiek a közfoglalkoztatási bér 40 százalékára (havi 28 720 forintra) számíthatnak, utóbbiaknál pedig 80 százalék (havi 57 440 forint) lehet az ellátás összege.

A korábbi becslések szerint közel százezren veszthetik el a rokkantsági ellátást a felülvizsgálat után.