Júliusig tarthat ki a görög állam pénze

Vágólapra másolva!
Görög kormányzati illetékesek szerint az országnak június vagy legfeljebb július végéig tarthat ki a pénze újabb nemzetközi segítség nélkül. Márpedig ilyen csak akkor érkezhet, ha lesz új kormány, és azzal meg tud állapodni az IMF és az EU.
Vágólapra másolva!

Június végére Görögország kifut a pénzéből, ha addig nem alakul új kormány, amellyel a nemzetközi szervezetek megegyezhetnének a hitelkeret következő részletének utalásáról - idézett három név nélkül nyilatkozó görög kormányzati illetékest a Reuters hírügynökség az internetes oldalán megjelent cikkében.

A Dow Jones hírügynökségnek egy negyedik, ugyancsak meg nem nevezett kormányzati tisztviselő ugyanakkor azt mondta, "nagyon nehéz lesz, de ha szigorúan betartjuk a kiadásokat, és nem következik be valami drámai az adóbevételek területén, akkor július végéig elleszünk újabb külföldi támogatás nélkül".

Görögország a második segélycsomagból májusban kapná meg az esedékes, több mint ötmilliárd eurós részletet. Ehhez addig meg kellene állapodnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal a feltételekről, illetve a korábbi vállalások teljesítéséről.

A vasárnapi választásokon azonban olyan eredmény született, amely patthelyzettel, esetleg új választások kiírásával fenyeget (erről bővebben itt olvashat). Az első kormányalakítási tárgyalás már kudarcba is fulladt hétfő este.

Ha elmarad a segítség, bekövetkezik a rendezetlen államcsőd, és Görögország valószínűleg nem tud az eurózóna tagja maradni.