Jutalmat kapnak az együttműködő adósok

Vágólapra másolva!
Július elejétől visszakapja elárverezett lakása vételárának egy részét az a törleszteni nem tudó adós, aki nem nehezíti az árverezést. Egy öt- és tízmillió forint közötti lakásból például ötvenezer forintra számíthat - írja keddi számában a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Egy hamarosan életbe lépő törvénymódosítás eredményeként azok az adósok, akik önként elhagyják a bedőlt hitelük után maradó ingatlant, visszakapják az eladott lakás vételárának egy részét - írja a Magyar Nemzet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tájékoztatására hivatkozva.

A július 1-jén életbe lépő változás szerint abban az esetben, ha az adós az ingatlant kiürített állapotban, az árverési hirdetményben feltüntetett tartozékokkal együtt időben átadja az árverési vevőnek, kiköltözés után legkésőbb nyolc nappal megkaphatja a lakás árának egy részét.

A visszakapható összeg nagysága az átadott ingatlan értékétől függ: ötmillió forint alatt az adós a vételár egy százalékára jogosult, öt- és tízmillió forint között 50 ezer forintra és az ötmillió forint feletti rész fél százalékára, tízmillió forint felett pedig 75 ezer forintra és a tízmillió forint feletti rész negyed százalékára.

A módosítás indoklása szerint az önkéntesen kiköltöző adósok olcsóbbá teszik az eljárást, így a megspórolt pénzből ők is részesülhetnek, másrészt könnyebb túladni azokon az ingatlanokon, amelyekben senki sem lakik - ismerteti a lap.