Lakóparkot is vitt Orbán Kazahsztánba

Vágólapra másolva!
A kormányfő kazahsztáni látogatása során több tucat cég képviseltette magát, hogy üzleti lehetőségekhez jusson a közép-ázsiai országban. Így többek között építőipari megállapodások is születtek, amelyek keretében magyarok építhetnek meg egy lakóparkot Kazahsztánban.
Vágólapra másolva!

Több megállapodás is született a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Kazah Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatásához kapcsolódó üzletember-találkozón - közölte a hivatal.

Orbán Viktor miniszterelnököt hivatalos kazahsztáni látogatására a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezésében 70 fős üzletember delegáció kísérte el. A küldöttségben 47 cég képviseltette magát a mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozó technológiák, az élelmiszer kis- és nagykereskedelem, az olajipar, energetika, az építőipar, infrastruktúra-fejlesztés, az egészségügy, a járműipar, a bankszektor, az elektronika és az ICT területéről.

Az üzletember-találkozó több konkrét eredményt hozott. Így például a HITA és kazah partnerszervezete együttműködési megállapodást írt alá, konkrét megállapodás született egy kazah lakókomplexum felépítéséről, valamint egy mezőgazdasági konzorcium létrehozásáról is.

A közlemény szerint ígéretes tárgyalások folytak gabonatárolók telepítéséről, közös vetőmagtermelés elindításáról, állattenyésztési felszerelések exportjáról és állattenyésztési know-how cseréjéről is.

Megbeszéléseket folytattak a felek haszongépjármű-alkatrészek előállításáról, légiközlekedési műszaki bázis létrehozásáról, ipari méréstechnikai eszközök exportjáról, gyümölcslevek előállításának lehetőségeiről, egyetemi képzések népszerűsítéséről, olajipari együttműködési lehetőségekről.

A HITA szerint az üzleti találkozó elérte célját, számos együttműködési lehetőséget sikerült feltérképeznie a vezető magyar exportőrökből álló vállalkozásoknak. Az üzletember-delegáció kazahsztáni útja illeszkedik a kormány külgazdasági stratégiájához, amely Magyarország külpiacainak bővítését, a keleti nyitást és a technológiai együttműködés ösztönzését irányozza elő.