Még az idén elhagyhatják az eurót a görögök

Görög egy eurós pénzérme, versenyfutás a hitelezőkért Görögország megmentéséért
Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint megint nagy a csődveszély, és megszűnhet az ország eurótagsága.
Vágólapra másolva!

Nem teljesen reménytelen ugyan, hogy egy esetleges újabb választáson a reformpárti erők többséget szereznek Görögországban, ám a hétvégi választások után kialakult jelenlegi helyzet inkább azt valószínűsíti, hogy a további külső pénzügyi segítséghez szükséges reformfolyamat kifullad, és Görögország akár még az idén kikerülhet az euróövezetből - közölték keddi értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított elemzésük szerint Görögországban új választásokat fognak kiírni, valószínűleg június 17-re.

A ház szerint ha sikerül ezt az újabb parlamenti választást úgy beállítani, hogy az egyben szavazás Görögország további euróövezeti tagságáról is, akkor a külső pénzügyi segélyprogramot és az ahhoz járuló reformfeltételek teljesítését támogató két nagy párt, az Új Demokrácia (ND) és a PASZOK több mandátumhoz juthat, tekintettel arra, hogy a görögök háromnegyede változatlanul az eurótagságot pártolja.

A Capital Economics szerint egyértelmű azonban annak a kockázata, hogy az új választásokon sem születik egyértelmű eredmény, és ennek nyomán Görögország felmondja az IMF/EU-segélyprogramot, majd törlesztésképtelenséget jelent be.

Mindenképp nagy lesz a bizonytalanság

A cég által felvázolt másik lehetséges forgatókönyv alapján a segélyprogramot támogató pártok csekély többséget kapnak ugyan, de ez a gazdasági kondíciók romlásával "elenyészik", és így ez a választási eredmény is óriási bizonytalanságot jelentene a segélyprogramról szóló megállapodás középtávú jövője szempontjából.

A Capital Economics londoni elemzői szerint mindezek alapján végül az euróövezeti vezetők maguk juthatnak arra a döntésre, hogy visszavonják a segélyprogramot, és "egyesített erőfeszítéssel kiszorítják" Görögországot a valutaunióból.

A cég szakértői ezzel kapcsolatban felidézik vezető valutauniós illetékesek korábbi utalásait arra, hogy ha Görögország a pénzügyi segélyprogram feltételeinek elvetésére szavaz, az egyben az euróövezetből való távozásról szóló szavazás is lenne.

Egy éven belül elhagyják az euróövezetet

Mindent egybevetve a Capital Economics londoni szakértői közölték: véleményük szerint a választások eredményeként nőtt az esélye annak, hogy Görögország néhány héten vagy hónapon belül ismét törlesztésképtelenné válik, és bár ez nem jelentené automatikusan a görög eurótagság megszűnését, azonban Görögország ebben az esetben hatalmas nyomás alá kerülne a valutauniós döntéshozók, illetve még inkább a piac részéről.

Ha a júniusra valószínűsített újabb választásokon a segélyprogramot támogató pártok hatalomra kerülnek, és az euróövezeti vezetők mindent megtesznek a görög eurótagság fenntartásáért, akkor Görögország "még egy ideig elküszködhet" az euróövezeten belül - áll a Capital Economics keddi elemzésében. A ház londoni szakértői azonban közölték: tartják magukat ahhoz a véleményükhöz, hogy Görögország 2012 végéig, "vagy nem sokkal később" elhagyja az euróövezetet.

Rendezett távozásra számítanak

A cég elemzői szerint a görögországi választások utáni meglehetősen enyhe piaci reakció - vagyis az, hogy az európeriféria más országainak kötvényhozamai alig emelkedtek, és az euró is "meglehetősen szilárdan" tartja 1,30 dollár körüli árfolyamát - azt a piaci hiedelmet tükrözi, hogy Görögország euróövezeti távozását viszonylag rendezett módon le lehet majd bonyolítani. A piacon még az a nézet is egyre szélesebb körűvé válhat, hogy az euróövezet "a por leülepedése után" megerősödve kerülhet ki e fejleményekből.

A Capital Economics londoni szakértői azonban közölték: meglepőnek tartanák, ha a piacok az esetleges görög távozás után is ugyanilyen derűlátók maradnának, tekintettel arra a hatalmas mértékű bizonytalanságra, amellyel a görög eurótagság megszűnése járna. Ebben az esetben a cég a portugál, az ír, a spanyol és az olasz kormánykötvényhozamok jelentős emelkedését valószínűsíti, még akkor is, ha ezeknek az országoknak végül sikerül az euróövezeten belül megkapaszkodniuk.

A válság újabb fellángolása esetén a Capital Economics szerint a kockázati alapmércének számító német kormánykötvény is jelentősen veszítene vonzerejéből, vagy azért, mert a biztonságra törekvő befektetők az euróövezeten kívül keresnének tőkemenedéket, vagy azért, mert Németországra még nagyobb támogatási terhet róna az euróövezet rendezetlen körülmények közepette bekövetkező szétesésének megakadályozása.

Gyengül majd az euró

A Capital Economics londoni elemzői jelenleg 1,10 dollárig gyengülő euróárfolyamot jósolnak 2012 végére. Keddi helyzetértékelésükben a cég szakértői maguk is elismerték, hogy ez a prognózis "valamelyest túlzásnak tűnik", és a ház valószínűleg felülvizsgálja ezt az előrejelzést, közölték azonban, hogy "nagymértékű változtatás nincs napirenden".

Az angol font - mint az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság valutája, amelyet sok befektető európai uniós menedékvalutának tekint - már kedden átlépte az 1,20 euró/font árfolyamküszöböt, amely felett a globális pénzügyi válság csaknem négy évvel ezelőtti elhatalmasodása óta nem járt.

Kedden, a görög és a francia választások utáni első kereskedési napon Londonban a kiskereskedelmi pénzváltók valamivel 1,20 euró feletti árfolyamokat írtak ki, 2008 novembere óta először. A font kiskereskedelmi árfolyama 2008 végén - amikor a brit kormány több brit nagybankot hatalmas tőkeinjekciókkal volt kénytelen megmenteni az összeomlástól - az 1 euró/font árfolyamparitás közvetlen közelébe gyengült.