A bankadóról egyeztetett a Bankszövetség

2012.05.08. 20:28

A bankszektort érintő különadó mértékéről egyeztetett a bankszövetség és a nemzetgazdasági minisztérium - közölte kedden a tárca.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a bankszövetséggel egyeztet arról, hogyan lehetne egy olyan, a gazdaságpolitikai célokhoz jobban illeszkedő adószerkezetet kialakítani, amellyel a pénzügyi intézmények is megfelelő részt vállalnak a közterhekből - közölte kedden a tárca.

A minisztérium közlményében hangsúlyozza, hogy a kormány 2012 végével teljesen meg szeretné szüntetni az átmeneti jelleggel bevezetett ágazati különadókat, és a lehetőségek függvényében megkezdi a pénzügyi szervezeteket terhelő különadó fokozatos kivezetését is. December 31-ével megszűnik a biztosítóintézetek különadó-fizetési kötelezettsége, a hitelintézetek pedig a Magyar Bankszövetséggel kötött megállapodás értelmében 2013-tól már legfeljebb csak a jelenlegi adómérték felét fogják fizetni.

A Széll Kálmán Terv 2.0 keretében bevezetésre javasolt adónemek illeszkednek a kormány azon elképzeléséhez, hogy az adórendszer súlypontja a jövedelmeket terhelő adókról egyre inkább a fogyasztási, forgalmi típusú adókra helyeződjön át - áll a közleményben.