A Mercedes-gyár sem húzta fel a lassuló magyar ipart

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatok szerint 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés márciusban, az első negyedéves elmaradás 0,1 százalékos. Elemzők korábban arra számítottak, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár március végi munkába állása élénkítheti az ipart.
Vágólapra másolva!

Márciusban az előzetes adatok alapján 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A munkanaphatástól megtisztított adatok a termelés 0,6 százalékos éves növekedését mutatják.

Az előző hónaphoz képest márciusban 0,6 százalékkal nőtt a termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint, míg az első negyedévben 0,1 százalékkal maradt el az ipari termelés a múlt év azonos időszakától. Az ipari termelés részletes adatait a KSH május 15-én teszi közzé.

Februárban az előzetes adatok alapján 1,1 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a februári adat közzététele után azt mondta az [origo]-nak, hogy márciustól az ipari termelés újra megélénkülhet, egyrészt a gyengülő bázisok, másrészt egyes javuló német konjunktúramutatók hatására. A legnagyobb hatásúnak azonban a Mercedes március végén induló termelését nevezte. Suppan akkor arra számított, hogy áprilistól az év végéig 6-8 százalék közötti, az év egészében pedig 5 százalékhoz közeli növekedés várható az ipari termelésben.