Csak egy bank kínálja a visszatérő szocpolt

lakástámogatási rendszer, lakáshitel, ingatlanpiac, szocpol, szociális bérlakás, építkezés
Vágólapra másolva!
Egyelőre csak az OTP kezdte hirdetni a szocpolt, vagyis a lakásépítéshez nyújtott állami támogatást, a többi vezető banknál még nem elérhető, vagy nem hirdetik a lehetőséget. A támogatási rendszer azonban már januárban életbe lépett.
Vágólapra másolva!

Kevés helyen elérhető a lakásépítési támogatás, közismertebb nevén a szocpol - írta a Világgazdaság. A lap a nyolc (mérlegfőösszeg alapján) legnagyobb pénzintézetet vizsgálta meg, hogy elérhető-e az elvben januárban újraindított támogatási rendszer, de csak egy olyan bankot talált, amelyben kapott tájékoztatást.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy több bank is megkötötte a Magyar Államkincstárral és a Nemzetgazdasági Minisztériummal a szocpol nyújtásához szükséges háromoldalú szerződést, de közülük csak egy, az OTP az, amelyiknél szerepelnek az aktuális tudnivalók. A többi banknál még vagy nincs lehetőség az igénylésre, vagy nem hívják fel rá a figyelmet.

A lap szerint a késésnek több oka is lehet. Az egyik, hogy a bankoknak több jogszabályi változásra is fel kellett készülniük, elsősorban a kedvezményes végtörlesztésre. Másik ok lehet, hogy a támogatást csak egy viszonylag szűk kör veheti igénybe, így a bankoknak nem annyira sürgős megnyitni a lehetőséget. Az is az okok közé tartozhat, hogy a lakáspiac, főleg a lakásépítéseké pang. A kormány sem számol hatalmas érdeklődéssel az idén, a költségvetésben 5,2 milliárd forintot különítettek el, amelyből 4000 család építhet házat.