Tilos lesz sárgacsekk-díjat kivetni

2012.05.09. 8:23

Egy hétfőn elfogadott módosító javaslat szerint nem számolhatnak fel pótdíjat a közműszolgáltatók abban az esetben, ha ügyfelük postai átutalással, azaz sárga csekkel kívánja rendezni számláját - írja a Magyar Nemzet. A távközlési ágazatnak valószínűleg nagy kiadást jelentő telefonadóról szerdán dönthet a kormány.

A közszolgáltatási fogyasztások több mint nyolcvan százalékát csekken fizeti be a lakosság, a jövőben tilos lesz pótdíjat kivetni a sárgacsekkes fizetésre - írja a Magyar Nemzet. A tilalom többek között kiterjed a víziközmű-, a távhő, elektronikus és hírközlési, valamint a villamosenergia- és földgázszolgáltatást nyújtó vállalkozásokra.

Legutóbb a Magyar Telekom tett kísérletet 142 forintos pótdíj kivetésére abban az esetben, ha ügyfele a sárga csekkes befizetést választaná, de korábban a Telenor is e megoldás mellett döntött, és a Vodafone is fontolóra vette - írja a lap.

A Telekom azzal magyarázta a pótdíj kivetését, hogy a csekk kiállítása többletköltséget jelent, ráadásul nem környezetkímélő. Ágazati szakértők szerint ugyanakkor a rendszer használata nem kerül többe, mint a banki vagy internetes átutalás, viszont a posta közbeiktatása miatt komoly hasznot jelent az államnak.

A távközlési ágazatnak valószínűleg majd nagy kiadást jelentő telefonadóról szerdán dönthet a kormány. A kormány a tervek szerint júliustól vezetné be az új adót, SMS-enként és percenként két forintot kellene fizetni, de az egyéni ügyfeleknek csak tíz perc után, és nekik havi 700 forint, az üzleti ügyfeleknek pedig 2500 forint lenne a maximum. A nagy cégek (a Telekom, a Telenor és a Vodafone) szerint technikailag kivitelezhetetlen a kormány elképzelése, és csak az év végére tudnák megteremteni ennek informatikai hátterét, ráadásul ez százmilliós nagyságrendű beruházást igényelne a részükről. A távközlési szolgáltatók még tárgyalnak a kormánnyal, de a kabinetet az idő sürgeti. Ugyanis ha júliusban valóban be akarja vezetni az adót, a kihirdetés miatt május végéig meg kellene születnie a jogszabálynak.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.