Törölték az athéni hiteltárgyalást

Vágólapra másolva!
Elhalasztották május közepére tervezett athéni útjukat az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői, akik egy több tízmilliárd eurós újabb hitelrészlet kifizetéséről tárgyaltak volna a görög vezetéssel - írta szerdán a Süddeutsche Zeitung. A kölcsön nélkül a görög államnak már június végére elfogyhat a pénze.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői azért halasztották el az athéni tárgyalást, mert úgy vélik, ki kell várni, hogyan alakul a "demokratikus folyamat Görögországban, vagyis sikerül-e kormányt alakítania valakinek a hétvégi választás után - írja a Süddeutsche Zeitung német lap.

Megfigyelők szerint egyre valószínűbb, hogy ismét parlamenti választást kell tartani, mert nem tud kormányt alakítani a vasárnapi voksoláson győztes konzervatív Új Demokrácia párt és a második helyen végzett Radikális Baloldali Szövetség (Szüriza) sem. A szövetség vezetője, Alekszisz Ciprasz szerdán kijelentette, hogy megpróbál koalíciót alkotni a megszorításokat támogató pártokkal, habár az IMF-fel és az EU-val megkötött megállapodás felmondása a célja. Ha nem sikerül kormányt alakítani, új választásokat kell tartani.

A Süddeutsche Zeitung szerint újabb választást június 17-én rendezhetnek, addig pedig az unió és az IMF mindenképpen befagyasztja a 130 milliárd eurós hitelprogramot. Ennek következő eleme egy 31 milliárd eurós részlet átutalása volna, aminek az a feltétele, hogy a görög törvényhozás az adórendszer átalakításával hajtson végre egy újabb, ezúttal 11,5 milliárd euró nagyságú költségvetési kiigazítást.

Az athéni pénzügyminisztériumból származó értesülések szerint azonban az államkassza már június végére kiürülhet, ha nem alakul időben új kormány, amellyel az EU megkezdheti a tárgyalásokat a hitelprogram folytatásáról, és Görögország nem kapja meg a kölcsön újabb részletét - írta a német lap. Az Európai Bizottság kedden közölte: Görögország május 10-én megkapja a soron következő, 5,2 milliárd eurós hitelrészletet, de újabb átutalás csak azt követően történhet, hogy Athénban megvizsgálják a hitelnyújtás feltételeinek teljesítését.