A SZÉP-kártya miatt is eljárás indulhat Magyarország ellen

Vágólapra másolva!
Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) rendszere miatt is kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen. Az NGM már korábban készült erre, februárban még értetlenül álltak Brüsszel problémái előtt.
Vágólapra másolva!

A SZÉP-kártya rendszere miatt kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A politikus a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének hévízi közgyűlésén beszélt arról, hogy "Brüsszel kötelezettségszegési eljárást fog indítani" Magyarország ellen a SZÉP-kártya rendszere miatt. "Ezt a vitát le fogjuk folytatni", és tovább folyik a SZÉP-kártya terjesztése is - tette még hozzá.

Az [origo] megkereste az Európai Bizottság magyarországi irodáját, hogy valóban indít-e eljárást Brüsszel a SZÉP-kártya miatt, de a szervezet nem kívánta kommentálni az ügyet. Az EB illetékes szerve minden hónap vége felé ül össze, amikor kötelezettségszegési eljárásról is dönthetnek. Az áprilisin nem született döntés Magyarország elleni eljárásról, vagyis legkorábban május végén indulhat, ha a bizottság így dönt.

Az Index korábban megszerzett egy kormánynak készített minisztériumi jelentést, amely azzal számolt, hogy Brüsszel a SZÉP-kártya mellett az Erzsébet-utalványt, a plázastopot létrehozó jogszabályt és a trafiktörvény egyes pontjait is az uniós szabályokba ütközőnek találhatja.

A jelentés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium már akkor biztosan számolt azzal, hogy ha a kormány nem változtatja meg a versenykorlátozó szabályozást, akkor az Európai Bizottság megindítja a kötelezettségszegési vagy a versenyjogi eljárást Magyarország ellen.

A jelentés akkor azt írta, hogy a bizottság kifogásolta azt, hogy nem lehetnek kibocsátók a külföldi vállalatok itteni fióktelepei és a nem banki hátterű kibocsátók. Ez a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát sértő szabályozás lehet.

Februárban a Nemzetgazdasági Minisztérium még arról adott ki közleményt, hogy a bizottság a kibocsátás feltételrendszerét kritizálta. Szerintük a korábbi üdülési csekk monopóliumát monopolizálta a kormány, ezért "értetlenül állunk a bizottság megkeresése előtt".