Gazdagodó földművelőket hozott az uniós csatlakozás

Vágólapra másolva!
Főként a gabonaárak emelkedése és az uniós támogatások növekedése következtében több jövedelmet értek el a gazdák 2011-ben, mint egy évvel korábban. Közülük a gabonával foglalkozók jártak a legjobban, a zöldségtermesztők jövedelme csökkent.
Vágólapra másolva!

2011-ben jelentősen, 47 százalékkal nőtt az egyéni gazdaságok, vagyis az egyéni mezőgazdasági vállalkozók és őstermelők egy hektárra jutó jövedelme. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint ez elsősorban a gabonaárak emelkedésével hozható összefüggésbe.

A gazdák jövedelme az uniós csatlakozás óta csaknem folyamatosan növekedett, ami részben az évről évre emelkedő közvetlen támogatásoknak köszönhető. A 2011-es növekedés viszont nem volt egységes - hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye. Miközben a szántóföldi növénytermesztők voltak az év nyertesei, a zöldségtermesztők jelentős veszteségeket szenvedtek el.

A gyümölcstermesztők jövedelme növekedett, az állattartók pedig úgy is jobban jártak az állati termékek árának emelkedésével, hogy a takarmányköltségek is növekedtek. A jövedelemnövekedés mellett a gazdák a beruházásaikat is növelték, méghozzá 80 százalékkal egy hektárra vetítve.