Katona Zsolt lett a tőzsde új vezetője

2012.05.10. 11:30

Május 15-i hatállyal Katona Zsolt lett a Budapesti Értéktőzsde új vezérigazgatója. Katona szorosabb kapcsolatot ápolna a gazdasági és politikai döntéshozókkal, és bevezetné a Xetra kereskedési rendszert.

Katona Zsoltot, az ING Bank ügyvezető igazgatóját nevezte ki a BÉT új vezérigazgatójának a Budapesti Értéktőzsde igazgatósága május 15-i hatállyal - közölte a társaság csütörtökön. A tisztséget 2008 óta betöltő vezérigazgató, Mohai György május 15-vel történő távozását április 27-én jelentette be a BÉT. A BÉT most kiadott közleménye rögzíti: Katona Zsolt az elmúlt 17 évben az ING-csoport befektetési szolgáltatási területét irányította különböző pozíciókban, miközben a magyar tőzsdéhez, tőkepiachoz kapcsolódó számos tisztséget is betöltött.

2002-2011 között a BÉT felügyelőbizottságának a tagja, azon belül három éven keresztül a BÉT FB elnöke, míg 2003-04 között a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) FB tagja volt. Az elmúlt másfél évben részt vett a BÉT konzultációs testületének munkájában, amelynek feladata a BÉT kereskedési rendszerének tervezett cseréjével kapcsolatos koordináció és érdekegyezetés volt.

A BÉT közleménye szerint Katona Zsolt rövid távon két fő területre kíván koncentrálni: elsősorban a BÉT április végi közgyűlésén elfogadott határozat végrehajtására, azaz a kereskedési rendszer cseréjére és az árjegyzői rendszer bevezetésére. Az új vezérigazgató optimista a tervezett változások várható hatásaival kapcsolatban, mivel várakozása szerint a Xetra kereskedési rendszer alkalmazása révén új befektetői rétegek lesznek elérhetők a BÉT számára. Katona Zsolt másik fő feladatának a BÉT és a piaci résztvevők, tulajdonosok, kibocsátók, valamint a gazdasági-politikai döntéshozók között a korábbiaknál szorosabb kapcsolat kialakítását tekinti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK