Zavar támadt a 30 százalékos társasági adó körül

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy az energiaszolgáltatók és a közműcégek nyereségét jövőre 30 százalékos kulccsal adóztatnák. Ez egy harmadik társasági adókulcs bevezetését jelentené, ám adószakértők szerint nem erről van szó, ez túl drasztikus lépés lenne. A miniszter félreérthetően beszélt, és bár kijön a 30 százalékos összteher, az a szektorra kivetett különadó emeléséből és az eddigi társasági adóból jön össze.
Vágólapra másolva!

Értelmezési zavar támadt a nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentését követően, ennek hatására átmenetileg meredeken esni kezdtek a Mol-papírok a tőzsdén. Matolcsy György ugyanis azt mondta, hogy az energiaszolgáltatók és a közműcégek nyereségét jövőre 30 százalékos kulcs terheli.

Ez az első értelmezések szerint azt jelentette, hogy a mostani 10 és 19 százalékos adókulcs mellé bejön egy harmadik, 30 százalékos adómérték. (Jelenleg az 500 millió forint árbevétel alatti cégek fizetnek 10, az e fölöttiek 19 százalékos társasági adót.)

A Reutersnek nyilatkozó Balog Ádám, az NGM adóügyekért felelős államtitkára szerint Matolcsy bejelentését nem így kell értelmezni, mert a 30 százalék úgy jön ki, hogy a 19 százalékos társasági adóra rárakódik a 11 százalékos szektorális különadó, amelyet az energiacégek most is fizetnek, de csak 8 százalékos mértékben.

A Napi Gazdaságnak és a Népszabadságnak nyilatkozó adószakértők szerint is félreérthetők voltak Matolcsy szavai, ugyanis a Széll Kálmán 2.0 tervben a különadó emelését jelezte elő a gazdasági tárca. A Széll Kálmán-tervben az állt, hogy az energiaszolgáltatók a jelenlegi 8 százalék helyett 16 százalékos különadót fognak fizetni, és ebbe a körbe bevonják a közműcégeket is.

A kormány által elfogadott adócsomag ehhez képest végül úgy módosult, hogy a különadó 11 százalékosra emelkedik, ehhez adódik hozzá a 19 százalékos társasági adó, így végül valóban kiadja a Matolcsy György által említett 30 százalékos kulcsot. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő például úgy fogalmazott, hogy a különadót technikailag beolvasztják a társasági adóba.

A Mol-részvények ára a nap végére korrigált.