Matolcsy: Évtizedekre konszolidáltuk az államháztartást

2012.05.11. 17:36

"Mi nem a következő évekre, hanem a következő évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást" - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton rendezett fórumon pénteken.

Az állam pénzügyeinek rendbetétele miatt "nagyon közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el". Eközben pedig kiszámítható módon követheti az ország a csökkenő hiány, államadósság és adószint politikáját - tette hozzá Matolcsy György.

Megjegyezte: az állam pénzügyi szanálását követően, "a második félidő, aztán a hosszabbítások" legfontosabb kérdése a növekedés és a munkahelyteremtés. Ezért a következő két év során "minden csepp energiánkat  a magyar gazdaság növekedésének fenntartására, gyorsítására és a magyar üzleti szektor munkahelyteremtő képességének erősítésére kell felhasználni".

Rossz hírként említette, hogy az uniós forrásokkal "baj van", mintegy ötezer milliárd forint összeget nem hívtak le, és élő kockázat, hogy a korábbi, hibás rendszer miatt akár több ezer milliárdos keret "ragadhat benn".

A miniszter arról beszélt hallgatósága előtt: ma érteni kell, hogy a 2008-ban kitört válság után más a világ, mint a megelőző 25-30 évben volt, és az új világ első számú törvénye, hogy az államnak nem szabad eladósodnia.