A jegybank nem fizet az államnak

Vágólapra másolva!
Az idén több mint 50 milliárd forintos veszteségre számító Magyar Nemzeti Bank nem fizet osztalékot, a tavaly 13 milliárd forintot meghaladó nyereséget az eredménytartalékba helyezi.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi, 13,6 milliárd forintos nyeresége az eredménytartalékba kerül - mondta Simor András, a jegybank elnöke hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján, a 2011. évi gazdálkodásról szóló jelentést ismertetve.

Az MNB igazgatóságának döntése alapján az eredményből és az eredménytartalékból nem fizet osztalékot a jegybank - közölte az elnök. Az idei várható eredményre vonatkozó újságírói kérdésre válaszul pedig azt mondta: a legutóbbi, március végi előrejelzés szerint 2012-ben 51 milliárd forint veszteség várható.

Hozzátette: az előrejelzés negyedévről negyedévre erős kilengést mutathat, tavaly például az év nagy részében veszteséges gazdálkodást prognosztizáltak, de a forint év végi gyengülése megfordította a folyamatot. Ugyanakkor, ha a költségvetés és az MNB mérlegét konszolidáljuk, "a két tétel kiüti egymást", azaz az MNB nyeresége a költségvetésben veszteséget okoz, illetve az MNB vesztesége nyereségként jelentkezik a költségvetésben - magyarázta az elnök.