Nyolcmilliárd forintot kiengedett a kezéből a kormány

Balog Ádám, adóügyi helyettes államtitkár, NGM
Vágólapra másolva!
A kedvezmények miatt a telefonadóból már csak 44 milliárd forintot vár a kormány az egy hete remélt 52 milliárd helyett.
Vágólapra másolva!

44,4 milliárd forint bevételre számít jövőre a kormány a telefonadóból - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára a parlament költségvetési bizottságának ülésén.

A kormány még a három hete benyújtott Széll Kálmán-terv 2.0-ban is 52 milliárd forintos éves bevételt írt, és pár napja, múlt szerdán, a kormánydöntés utáni kormányszóvivő sajtótájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is tartotta ezt a számot, sőt, ő 50-60 milliárd forint közötti összegről beszélt. Pénteken úgy nyújtotta be a miniszter a törvényjavaslatot, ahogyan azt két nappal korábban felfestette, de ma már nyolcmilliárddal kevesebb bevételt várnak belőle, mint a hivatalos Széll-tervben szereplő összeg.

Az eltérés okáról az NGM helyettes államtitkára, Balog Ádám azt mondta ma, hogy kedvezményeket adnak a telefonadóból (havonta az első tíz perc után nem kell fizetni, és magánszemélyeknél havi 700, céges előfizetőnél 2500 forint lesz az adó maximuma). Ezeket már múlt héten is lehetett egyébként tudni, ezeket mondta Matolcsy is, így kicsit furcsa, hogy akkor még nem számolt utána a kormány ennek.

Arról Balog Ádám nem szólt az ülésen, hogy idén mennyit vár az adóból a kabinet. A sarcot július 1-jén vezetnék be, eddig 30 milliárd forintos bevételben reménykedett a kabinet, de ahhoz képest, hogy az egész éves várakozása 52 milliárd volt, a 30 milliárd is túlbecsültnek tűnik.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.