Európa-bajnok lett a szlovák ipar

Vágólapra másolva!
Az Európai Unión belül Szlovákiában bővül a legnagyobb mértékben az ipar, a második Lettország, a harmadik pedig Litvánia lett.
Vágólapra másolva!

Az EU-tagországok közül Szlovákiában nőtt a legnagyobb mértékben, 12,1 százalékkal az ipari termelés márciusban az egy évvel korábbihoz képest - közölte az Eurostat adataira hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség hétfőn.

Szlovákia éves szinten a legnagyobb, havi összevetésben pedig a második legmagasabb emelkedést érte el. Éves összehasonlításban Lettország 8,5 százalékkal a második, Litvánia 5,9 százalékkal a harmadik helyen áll az EU-ban az ipari termelést vizsgálva.

Ugyanebben az időszakban az EU tagországainak ipari termelése 1,9 százalékkal esett vissza. Az eurózóna tagországaiban átlagosan még nagyobb volt a visszaesés, elérte a 2,2 százalékot. Bár Magyarország az átlagnál valamivel jobban teljesített, de a mutató még így is a negatív tartományban van. Márciusban éves szinten ugyanis 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés, az előző hónaphoz képest viszont 0,6 százalékkal nőtt.

Szlovákiában a látványos márciusi növekedés elsősorban járműgyártás bővülésének köszönhető, ebben az alágazatban 42 százalékos volt az éves növekedés. Elemzők korábban arra számítottak, hogy tavasszal Magyarországon is a járműgyártás, elsősorban a március végén induló kecskeméti Mercedes-gyár ad lökést a szektornak, de ez a márciusi előzetes adatokon még nem látszik. (A Központi Statisztikai Hivatal kedden teszi közzé a részletes márciusi adatokat.)