Vágólapra másolva!
Közös közleményben tiltakoznak a magyarországi telekommultik a bevezetés előtt álló telefonadó miatt, mert szerintük nem a szolgáltatókra kivetett adót ígért nekik a kormány az egyeztetéseken.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány a korábban ismertetett tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot - írja három cég közös közleményben hétfőn. Míg az előzetes iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat a szolgáltatókkal és a Széll Kálmán-terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt, a törvényjavaslatban ezzel szemben már a szolgáltatókra kivetett, a szolgáltatás nyújtását terhelő adóról van szó.

Az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit, és csak a távközlési társaságokat sújtja - áll a közleményben.

A távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az első 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik, hasonlóan az SMS-ekhez és MMS-ekhez. A kormány tervei alapján az adó a magánszemélyekre vetítve havonta legfeljebb 700 forint, a cégeknek pedig maximum 2500 forint lehet. A távközlési cégekre kivetett adótól az idén 30 milliárd forintos, jövőre pedig 52 milliárd forintos bevételt vár a kormány. A javaslat általános vitája hétfőről keddre virradóra kezdődik a parlamentben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott késő délutáni közleménye szerint némiképp javul a távközlési szektor adópozíciója 2013-tól. A 2012. július 1-jével bevezetendő távközlési adóból éves szinten 44-45 milliárd forint bevétel származik, azaz a távközlési ágazat adópozíciója 2013-tól némiképp javul, igaz 2012-ben - egy fél éven át - a kétféle fizetési kötelezettség egyidejűleg lesz jelen az adórendszerben - olvasható a közleményben.

Az [origo]-t kiadó Origo Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom.