Fazekas: Rend van a földpályázatok körül

2012.05.15. 13:22

Átlagosan 27 hektáros földbirtokokat osztott ki eddig az állam a földbérleti pályázatok során. A pályázatok célja a helyi termelők erősítése, de a korábbi államtitkár megkérdőjelezte ennek a célnak a teljesülését. Az agrártárca vezetője szerint csak viták vannak, visszaélések nincsenek.

Az állami földhasznosítási program keretében eddig 574 pályázó 16 ezer hektár földterülethez jutott - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Ez átlagosan 27 hektáros földparcellákat jelent. Szerinte valamennyi pályázat törvényes keretek között került elbírálásra.

- Meggyőződésem, hogy a pályázatok eredményesek, nem fogjuk leállítani a pályázatok elbírálását, és nem fogunk felbontani egyetlen szerződést sem - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a vita körülbelül 10-20 pályázat körül zajlik, de az törvényszerűnek nevezte, hogy "ahol pályázat van, ott bizony néha vannak viták is". Nekem meggyőződésem, hogy a pályázatok körül rend van és rend lesz a jövőben is - mondta.

A Nemzeti Földalap és a Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 65 ezer hektár föld hasznosítását hirdeti meg pályázati úton. Magyarország ötmillió hektár földterülettel rendelkezik, amelyből 500 ezer hektár az állami szántóföld.

Egyetlen kormány sem hirdetett még meg ilyen mennyiségű területet hasznosításra ilyen rövid idő alatt - mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy a pályáztatás célja a családi gazdaságok földhöz juttatása.

A pályázat keretében a helyben vagy 20 kilométeres távolságon belül élő családi gazdaságok, kis- és közepes vállalkozások juthatnak földhöz - fogalmazott a miniszter.

A 65 ezer hektárból a még meg nem hirdetett, illetve a pályázaton folyamatban lévő területeket hasznosítási szerződéssel, illetve megbízással adják művelésbe azért, hogy a művelés folyamatos legyen - mondta Fazekas Sándor, hozzátéve, hogy a pályázatok eredményes lezárása után a használat helyére a haszonbérleti szerződés fog belépni.

A vidékfejlesztési tárca vezetője szerint minél több családi gazdálkodó tudja a birtokát növelni, tud eredményesen állattartással foglalkozni, annál erősebb lesz a vidék gazdatársadalma, és az állattartás aránya is növekedni fog.

Fazekas Sándor három pályázónak adott át haszonbérleti szerződést: egy kisszállási férfi 4,1 hektár, egy kiskunmajsai lakos 7,2 hektár, míg egy kiskunmajsai családi gazdálkodó 9,4 hektár föld haszonbérletéhez jutott pályázat keretében.

A miniszter lelkesedését nem mindenki osztja. Ángyán József, aki januárban mondott le államtitkári pozíciójáról, egy elemzést közölt Fejér megyéről, amelyben azt írta, hogy a kiosztott földeknek csak az egynegyede került helyi kisbirtokosokhoz. Ángyán "oligarchákkal és zöldbárókkal" folytatott küzdelméről itt olvashat bővebben.