Féltik a pénzüket a görögök

Vágólapra másolva!
Egyetlen nap alatt 700 millió euró értékű betétet, a teljes állomány fél százalékát vették ki a görög bankokból.
Vágólapra másolva!

A görög politikai és pénzügyi válság fokozódására utal, hogy a lakosság hatalmas összeget vett ki bankokból. A Wall Street Journal amerikai üzleti lap cikke szerint hétfőn 700 millió euróval - több mint 200 milliárd forinttal - csökkent a görög bankokban lévő betétállomány, amelynek teljes összege március végi adatok szerint 136 milliárd euróra rúgott.

Ez azt jelenti, hogy a teljes betétállomány fél százalékát vonták ki a bankokból a görög betétesek egyetlen nap alatt. Az amerikai üzleti lap azt is megemlíti, hogy Karolosz Papuliasz görög köztársasági elnök és a görög jegybank elnöke, George Provopulosz megbeszélésükön nagyon gyengének minősítették a görög bankrendszert. Az ilyen mértékű betétkivonás pedig tovább rontja a bankrendszer stabilitását.

Berlin és Párizs hajlandó lenne segíteni

Görögországban továbbra is bizonytalan a helyzet. Az államfő kedden jelentette be, hogy sikertelenül értek véget a keddi, immár szakértői kormány felállításáról szóló egyezkedések a görög pártok között, ezért új választást írnak ki.

Az elhúzódó görög politikai válság pedig súlyos gondokat okoz az eurónak, illetve az Európai Unió tagállamainak. Az unió közölte, leáll Athén finanszírozásával, ha felrúgja a korábbi megállapodást. Ez gyakorlatilag Görögország csődjét jelenti, és lényegében biztos kilépését az eurózónából. Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök kedden tárgyalt az eurózóna adósságválságáról és a görög helyzetről. A politikusok az egyeztetés után kijelentették, bíznak abban, hogy Görögország az eurózóna tagja marad, ha Athén igényli Párizs és Berlin ehhez pótlólagos segítséget is hajlandó nyújtani.

A válságos görög helyzet alaposan felforgatta a világ pénzpiacait hétfőn, az amerikai és az európai tőzsdéken kívül az ázsiai tőzsdék is zuhanásban voltak kedden reggel. Majd a görög államfő bejelentése után kedden is pesszimista hangulat alakult ki a pénzpiacokon, amelynek eredményeként a legfontosabb európai tőzsdeindexek veszítettek értékükből, az euró gyengült a dollárral szemben, és a forint is lejtőre került.