Lazít a minisztériumi megszorításokon a kormány

Államfő, Honvéd Palotaőrség, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Schmitt Pál köztársasági elnök és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke ellép a díszőrség előtt
Vágólapra másolva!
Három hete mondta ki a kormány, melyik minisztériumtól mennyi pénzt vesz el, ezt a rendeletét most módosítja. A honvédelmi tárcánál megússza a hárommilliárd forintos elvonást, a fejlesztési tárcától másfél milliárd forinttal kevesebbet csíp le a kormány. Jövőre a rezsiköltségeket, anyagbeszerzésre és felújításra szánt összeget befagyasztja a kormány.
Vágólapra másolva!

Három héttel ezelőtt határozott a kormány arról, hogy idén melyik tárcánál mennyi pénzt fagyaszt be, de máris módosítja az akkori rendeletét. A Magyar Közlönyben megjelent legújabb határozat úgy rendelkezik, hogy a honvédelmi tárcától mégsem veszik el a 3 milliárdot, ahogyan azt három hete akarták, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium keretét másfélmilliárd forinttal kevesebbel csapolják meg, Összességében így a bő 37 milliárd helyett 33 milliárd forintot fagyasztanak be a minisztériumoknál. Ezt egészíti ki még hétmilliárd forint, a vagyonkezeléstől, tb-alapoktól, önkormányzatoktól vesznek el.

A mai határozat arról is szól, hogy az NFM-nek gondoskodnia kell arról, hogy az állam az eddig gondoltnál másfél milliárd forinttal több osztalékbevételhez jusson az általa tulajdonolt cégektől, de a Molt ez a többletelvonás nem érintheti. (A Mol 45 milliárd forint osztalékot fizet a tulajdonosainak, ebből csaknem 12 milliárd forint jut az államhoz.)

A kormány a 2013-as költségvetésnek is elkezdi a kereteit lefektetni. Arról döntöttek Orbánék, hogy a minisztériumoknál a dologi kiadásokat (rezsi, felújítás, anyagbeszerzés) jövőre nem szabad növelni. Az önkormányzatokat pedig arra kérik, hogy a dologi kiadásaikat úgy tervezzék meg, hogy azok csak az infláció felével emelkedjenek.