Semmiféle központi ingatlanadó nem lesz a kormányszóvivő szerint

Vágólapra másolva!
Nem tervez központi ingatlandót a kormány, Giró-Szász András szerint akkor kellene az ingatlanok eladása után adót fizetni, ha valaki például termőföldet vásárolt, amelyet később belterületté minősítettek, és így az ingatlan értéke a sokszorosára nőtt.
Vágólapra másolva!

A kormány nagyon határozott álláspontja, hogy semmiféle központi ingatlanadót nem kíván kivetni, ilyet nem tervez - mondta Giró-Szász András a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A kormányszóvivő hozzátette: látta az erről szóló sajtóhíreket és a belügyi tárca anyagát. Hangsúlyozta: sem közigazgatási államtitkári értekezleten nem tárgyalták a dokumentumot, és az a kormány előtt sem volt.

Az anyag egy helyi adó kivetésének a lehetőségéről szól, és nem arról, hogy ha valaki az ingatlant értékesíti, akkor adót kell befizetnie. Ez akkor állhat elő, ha valaki ingatlant szerzett, és az ingatlanszerzési területet időközben átminősítették. Például ha valaki termőföldet vásárolt, és azt időközben belterületté minősítették, így az értéke sokszorosára növekedett - mondta a szóvivő. Hozzátette: ezt számtalan esetben a pénzszerzés szándékával lépték meg egyesek. A dokumentum ezt a fajta értéknövekedést helyezné abba a körbe, amelyet esetlegesen a helyi önkormányzatok adókivetéssel sújthatnak - fejtette ki Giró-Szász András.

Korábban a törvénytervezet kapcsán elterjedt, hogy jövőre tízszázalékos értéknövekedési hozzájárulást - lényegében adót - fizethetnek az önkormányzatoknak az ingatlanuktól megváló tulajdonosok.