Raiffeisen-vezér: Ne csak a fejőstehenet lássák bennünk

2012.05.17. 15:32

Folyamatos és konstruktív párbeszédet, partneri viszonyt sürgetnek a bankvezetők a bankok és a magyar kormány között, mert mint mondják, nem szeretik a kellemetlen meglepetéseket, instabil és kiszámíthatatlan környezetben nem tudnak tervezni és hitelezni, ez pedig visszahat a gazdasági növekedésre.

Azzal, hogy a kormány nem vitte el a végszavazásig a tranzakciós adót, még nem szegte meg a bankszövetséggel kötött tavaly decemberi megállapodást - jelentette ki Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke a Portfolio.hu Hitelezés Magyarországon 2012 konferencián.

Gyuris kifejtette, az új adót az európai általános szabályozási környezetbe kell helyezni, de mivel jövő év elején kívánja bevezetni a kormány, még van idő, hogy akár alapjaiban is újratárgyalják a tranzakciós adó mértékét és koncepcióját. Mint mondta, fontos, hogy a parlamenti vita szakaszában a bankokat is bevonják a vitába, és akár azokkal a parlamenti képviselőkkel is konzultálhassanak, akik a pénzügyi tárgyú törvények módosításait be szokták terjeszteni.

Költséges lehet a tranzakciós adó

Király Júlia, a jegybank alelnöke szerint, mint minden adó, a pénzügyi tranzakciós adó is torzító hatású, de meg kell próbálni ezt a torzítást minimalizálni. "Az MNB csak olyan adót tud támogatni, amelyet a kormány a bankszektorral egyeztetett módon vezet be, máskülönben nagyon káros hatása lenne a hitelezésre" - jelentette ki. Szerinte a tervezet, a mostani formájában azért is kockázatos, mert a készpénzhasználatot erősítené, márpedig ennek nagyon magasak a társadalmi költségei, valamint a szürke- és feketegazdaság irányába hat.

Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint a magyarországi szabályozási problémák nagyon komolyak, mert a bankok nem érzik, hogy kiszámítható és stabil a környezet, amelyben lehet tervezni. "Nem lehet úgy tervezni, ha folyton új adókat vezetnek be, és csak a fejőstehenet látják a bankokban" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a hitelezés beindulása a bankok és a magyar gazdaság közös érdeke lenne.

A Raiffeisen vezetője a pozitív és konstruktív párbeszéd szükségességét emelte ki a kormány és a bankok között, egyúttal megerősítette, hogy a Raiffeisen számára Magyarország stratégiailag fontos, ugyanolyan hazai piac, mint az osztrák. Batara Sianturi, a Citibank elnök-vezérigazgatója szerint erős partneri viszonyra, folyamatos és konstruktív párbeszédre lenne szükség a magyar kormány és a bankok között, mert az utóbbiak nem szeretik a kellemetlen meglepetéseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK