Gyorsan bővül az uniós pályázatok menüje

2012.05.17. 10:56

Átlagosan 30 óránként írt ki új pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ami naponta 4 milliárd forint új pályázati forrást jelent - tájékoztatott az NFÜ kommunikációs vezetője.

Gyors ütemben halad az uniós források kiírása, az Új Széchenyi-terv keretében jelenleg mintegy 1300 milliárd forint fejlesztési keretre lehet pályázni, mintegy 132 témában - nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kommunikációs vezetője.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta: az európai uniós támogatások célja a beruházások és a vállalkozások élénkítése. Az Új Széchenyi-terv forrásai a hazai költségvetést a tervek szerint idén több mint 1400 milliárd forinttal segítik. Ez az összeg a központi költségvetés körülbelül 10 százalékát teszi ki, más tagországban ez a szám nem ilyen magas, Nagy-Britanniában például kevesebb, mint 1 százalék - mutatott rá Csepreghy Nándor.

A rendszer gyorsaságát jól szemlélteti, hogy idén január elseje óta, munkanapokra vetítve, átlagosan 30 óránként jelent meg új pályázati felhívás az Új Széchenyi-terv keretében, ez ugyancsak a munkanapokra vetítve, napi átlagban 4 milliárd forint meghirdetett összeget jelent. Az ügymenet "magas fordulatszámát" képletesen szemléltetve, öt perc alatt legalább egy új pályázat érkezik az NFÜ-höz, mintegy 35 millió forintot igényelve - emelte ki Csepreghy Nándor.

A fejlesztéspolitikai kormányzat célja, hogy Magyarország számára a jövőben is jelentős uniós forrás álljon rendelkezésre, ezért az aktuális uniós költségvetési ciklusban felhasználható összeget minél nagyobb arányban kell lehívni, és ezzel igazolni, hogy Magyarország megújításában jelentős szerepet játszanak az uniós pénzek - hangsúlyozta az NFÜ kommunikációs vezetője. Hozzátette, az NFÜ célja a folyamatos ügymenet magas színvonalú fenntartása és a megítélt projektek befejezése, a kifizetések felgyorsítása.

Az elmúlt időszakban számos olyan intézkedés született, amely ezt a célt szolgálja, például az egységes szempontok szerinti egyszerűsített ellenőrzés, a kifizetés gyorsítása, a kedvezményezett adminisztratív terheinek csökkentése, az úgynevezett gördülő előfinanszírozás, amely gyakorlatilag szállítói finanszírozást jelent, valamint a megakadt projektek előmozdítását segítő projektdoktori rendszer - mondta Csepreghy Nándor.

Előző
  • 1
  • 2
Következő