Magas árat kértek a kötvényre éhes befektetők

Vágólapra másolva!
Elkapkodták ugyan a magyar hosszú lejáratú állampapírokat csütörtökön, de a görög válság miatt csak jóval magasabb áron a legutóbbi kibocsátáshoz mérten. Ezzel nincs egyedül Magyarország: a spanyolok is csak az eddiginél drágábban tudták eladni a papírjaikat.
Vágólapra másolva!

Nagy volt az érdeklődés a magyar állampapírok iránt a csütörtöki kötvényaukción, de csak azon az áron, hogy a magyar állam jóval magasabb hozamot ígért a befektetőknek, mint két héttel ezelőtt.

A hozamemelkedés összefügg a piac kockázatkerülésével, amelyet elsősorban a görögök eurózónából való távozásának a lehetősége okozott. Ezt jelzi a magyar csődkockázatot is jelző cds-mutató, amely május elején még 500 pont körül mozgott, csütörtökön viszont már 570 pont fölött jegyezték a csődbiztosítási terméket.

A hozamemelkedés a spanyol kötvényaukcióra is jellemző volt csütörtökön. A spanyolok közel 2,5 milliárd eurónyi kötvényt bocsátottak ki úgy, hogy csaknem háromszor ekkora összegben futott be ajánlat a befektetőktől. A magas érdeklődéssel viszont együtt járt, hogy jelentősen megemelkedett az a hozamszint, amelyet az államnak ki kellett fizetnie a befektetők vásárlásra csábítása érdekében. A 2015 januárban lejáró kötvény például a legutóbbi 2,89 százalékról emelkedett 4,375 százalékra.

A hazai kibocsátásnál három és félszeres túljegyzés mellett elvitték a tízéves magyar állampapírokat, de ennek az volt az ára, hogy jelentősen, 47 bázisponttal növekedett az átlaghozam a két héttel ezelőtti árfolyamhoz képest. Az ÁKK 11 milliárd forintot akart értékesíteni, de 38 milliárdnál is nagyobb értékben érkezett ajánlat, ezért végül 16 milliárdot fogadott el.

Nagy volt az érdeklés az ötéves papírok iránt is. Ebből a típusból 13 milliárd forintot akart értékesíteni az adósságkezelő, de 41 milliárdnyi ajánlat futott be, ezért 23,8 milliárdot bocsátottak ki végül. Az átlaghozam viszont itt is növekedett, a május 9-i 7,82 százalékról 8,35 százalékra.

A hároméves papírokból 18 milliárdos kibocsátás volt a terv, de 10 milliárddal többet dobott piacra végül az ÁKK, mert 44,24 milliárdos ajánlattömeg futott be az aukción. Az átlaghozam 8,22 százalékra emelkedett a két héttel ezelőtti 7,7 százalékról.